Dan enakih pravic

 

Danes je dan, v katerem prepoznam svojo identiteto in ta dan spoštujem. Predvsem zaradi zgodovinskega duha tega praznika. To je dan, ki simbolizira boj žensk za enake pravice.

Govorim za enake pravice pri šolanju, pridobivanju dela, razdelitvi delovnih mest in seveda – dobile smo volilno pravico. Govorim o družbeni in socialni enakosti. To spoštujem, spoštujem bojevniški duh naših prednic in zato grem VEDNO na volitve. Se zgodi, da ne volim nič, ampak tja grem. Ker v sebi čutim, da to ni samoumevno, da lahko grem. Grem iz spoštovanja.
Ne počutim se tako, da bi me moški morali zasipati z rožami, ker ne vem zakaj bi to počeli? Iz občutkov krivde? Nemoči? Obžalovanja? Pojma nimam. Veliko mi pomeni občutek, da sem del tega sveta, da ne potrebujem rute čez obraz in sklonjene glave. Da vas lahko, dragi fantje gledam v oči in da lahko vi vidite moje. Da lahko izrazim svoje mnenje, da sem pač del, enak del te skupnosti.
Zato spoštujem spomin na ta dan, ker se tudi sama lahko počutim suverena in spoštovana v tem svetu.
Vendar to, da smo enake, punce, ne pomeni, da moramo prevzeti tudi moško moč. Duhovno enake ne bomo nikoli ( ne govorim o podrejenih vlogah ampak o tem, da smo drugačni, da smo različni in ta različnost nas bogati, nas dela močnejše. S tem, ko jo želimo izenačiti uničujemo moškega in žensko!) in mislim, da si tudi ne želimo biti. Duhovna vloga ženske v svetu je popolnoma drugačna od moške in s tem, ko vzamemo v roke kladivo in moškemu želimo pokazati, da zabijemo žebelj bolje od njega, jemljemo sebi ženskost in našim moškim moč (ne govorim o agresivni moči, govorim o moči moške energije). Ne potrebujemo tekmovalnosti, potrebujemo zavedanje, da potrebujemo drug drugega. To je enakost v odnosu.
Moški ne bodo nikoli rodili in mi jih potrebujemo, da lahko rodimo. Taka je naravna pot, o tej govorim.
Ženska v svoji naravi potrebuje biti zaščitena od moškega. Potrebuje ga za svojo varnost in razvoj svoje materinske energije. Moški v svoji naravi potrebuje žensko, da ga podpira. Za svojo varnost in razvoj.
Res je, ženske držimo tri vogale pri hiši. Vendar se moramo zavedati, da potrebujemo moškega, ki bo držal četrtega. Če ga ni, ženske postanemo žrtve. Pogosto ga celo same preženemo ali onesposobimo – kar mislimo, da same zmoremo vse. Napaka!
Zato punce, odložite kladivo in dovolite, da vaš moški zabije žebelj, kot je treba. Po moško. Ve pa si nadenite mil pogled v oko in ljubeč nasmeh. Ker verjemite, to je naravna vloga in paše ;).
Metafora v zadnjem stavku, je zgolj naključna ;).

 

Published by

simon

Rada imam sebe. Rada imam G.A. in najine otroke. Rada imam svoje starše, mojo sis in vse okoli nje, rada imam prijatelje, rada imam živali in ljudi, rada imam letne čase, še posebej pomlad in jesen. Rada imam naravo, še posebej vonj po morju in vonj po gozdu. Rada imam življenje. Sovražim bolj malo stvari, nekaj jih pa je. To so: hud mraz, huda vročina, zobar in dnevi, ko sem slabe volje. Moje življensko vodilo je: 'Kar deluje razvijaj, kar ne deluje opusti!' Ves čas nekaj počnem, npr. se na različne načine družim z najinimi otroki, berem, pišem, se sprehajam, tičim s prijatelji,služim novce/refleksoterapija, partnersko svetovanje - kopilotka G.A., opravljam razna prijetna in neprijetna gospodinjska opravila. V vsem kar počnem v glavnem uživam, izjema so stvari, ki jih MORAM opraviti - teh ne maram. Moje živali - moja skrita ljubezen. Irska seterka GoYa, muc Miško in mucka Etna.

2 thoughts on “Dan enakih pravic”

  1. Koliko modrosti je v teh vrsticah! Hvala! Še posebej mi je všeč zadnji del “mil pogled v oko in ljubeč nasmeh” – kar je nekaj, kar se še učim:)). Ja, paše … tud kakšna rožica:))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *