Uspešna komunikacija z najstniki

 In Vtisi

USPEŠNA KOMUNIKACIJA Z NAJSTNIKI – mnenja staršev
Sredi junija in v začetku julija sva izvedla dve delavnici
‘USPEŠNA KOMUNIKACIJA Z NAJSTNIKI’

Je bilo naše odraščanje zares tako drugačno od odraščanja naših otrok? Ali smo zares zgubljeni pri vzgoji, ker so tako drugačni časi, kot so bili dobro desetletje prej?
Na delavnici smo se učili prepoznavati vzorce naše vzgoje, kaj je tisto, kar v naši družini povzroča nenehne boje in kako vzgajati drugače.
Spodaj lahko preberete, kaj so povedali starši, ki so se udeležili obeh delavnic.
Konec avgusta se, zaradi izjemnega zanimanja, obeta ponovitev delavnice.

Recent Posts
Showing 36 comments
 • Ona

  VTISI po enem letu

  Mislim, da je ravno leto dni nazaj, ko sva bila z možem na vajini delavnici Komunikacija z najstniki.

  Rada bi vama povedala, da je bila za naju in za nas ta delavnica res preobrat v naših odnosih. Seveda se nama je zgodilo še nekaj “recidivov” in sva šla nazaj v stare vzorce, ampak nič več se nisva mogla pretvarjati, da ne veva tisto, kar veva. In to je, da sva lahko vir rešitve ali vir problema, vir uspešne ali manj uspešnega odnosa z najinima fantom. Znava biti bolj potrpežljiva, več poslušati in manj pridigati, več zaupati in pustiti, da sprejmeta svoje odločitve in dobivata s tem svoje izkušnje, več povedati o sebi in ne samo pritiskati na njiju, da bi odprla svoj svet še za naju.

  Res sem vama hvaležna in sem vesela, da sva vaju spoznala še pravi čas.
  Mogoče se še kdaj srečamo, do takrat pa vama želim uspešno delo in motivirane starše.

 • On

  Zadnji dve leti je pri nas bolj viharno. Žal mi je samo, da se nisem udeležil te delavnice že pet let nazaj. Sicer pa sem ogromno naredil na sebi in pridobil zase.
  Všeč mi je tudi luksuz majhne skupine. Vajine izkušnje, ki jih delita, so zelo uporabne in dragocene. To je fino slišat, ker dajeta tudi nam upanje.
  Tudi izkušnja dialoga je bila zame posebno doživetje, saj sem ženo spoznal na povsem nov način in je to zame nek povsem nov pogled nanjo, do katerega brez vajine pomoči ne bi nikoli sam prišel.

 • Ona

  Meni je bilo super. Prišla sta do mojih bolečin in zdaj vem, kaj sem zares rabila v mojem obdobju odraščanja. To isto lahko dam svojim otrokom. Pomembno mi je bilo tudi pogledati v partnerjev svet in videti, kaj je rabil. Naučila sem se razumevanja in s tem bom lahko bolj tolerantna.
  Izkušnja dialoga je super, hvaležna pa sem tudi za vajin demo.
  Precej sem se naučila o sebi, o svoji vlogi otroka. Vem, da je vse proces dozorevanja.

 • Ona

  Človek se mora izurit. Fino je, ker sta dva in sta tako iskrena. Všeč mi je bilo, da se ne delata pametne. Zavedam se, da je vse to proces in da ne prideš do spremembe kar z dvema obiskoma.

 • Ona

  Razmišljam, kaj me še vse čaka. Hvaležna sem za vsa vprašanja. Veliko se še moram naučiti in jaz bi potrebovala še več tega.

 • Ona

  Vidim, da zelo površno poslušam. Tu moram še veliko spremeniti, a dobila sem način, kako se tega sploh lotiti. Veliko sem se tudi naučila iz zgodb, ki sem jih slišala, to je zame najboljši način učenja.

 • Ona

  Vesela sem, ker sem odkrila del sebe, povezanega z mojim odraščanjem, ki je tudi zelo vplival na zatike v odnosu z mojima odraščajočima dekletoma. Zdaj vem, da bom lahko drugače reagirala. Razumem, od kod je prihajala jeza in mi bo s tem zdaj lažje. Kar sem pridobila, je da sem jaz tista, ki obvladujem. In hvala vsem za res iskrene in osebne zgodbe.

 • On

  Vidim, da ne moreš vsega s silo. In da je stik pomembnejši od uspeha v šoli. To je v meni velik premik v mišljenju.

 • Ona

  Dobila sem kar veliko nasvetov. Pomembno mi je tudi, da sem se znebila jeze, ki me je obremenjevala v odnosu z otrokom. Zapomnila si bom, kako naj dam na stran, kar me obremenjuje in se posvetim temu, kar zbližuje. To je bilo najprej osebnostno delo, za katerega ne vem, kje bi ga lahko sicer opravila.

 • On

  V najinem dialogu sem po dolgih letih spet začutil metuljčke v trebuhu. Kako je to fino, ko te partner zares sliši. To mi je največ! In hvala vsem!

 • Ona

  Hvaležna sem za to izkušnjo. Mi pa je bilo premalo in bi potrebovala še. Hvaležna sem tudi možu, da je prišel z menoj. Vidim, kako je pomembno biti strpen z drugim. Veliko novih smernic vidim, ki jih bo potrebno vnesti v življenje. Kako biti bolj zavestno prisoten v odnosu, kako se izklopiti iz drugih tokov, kako se osredotočiti. Vidim, kako je pomembno najprej sploh slišati. In vsem sem hvaležna, da ste delili svoje bogate izkušnje in tudi stiske.

 • Ona

  Kaj naj rečem. Toliko lepega in koristnega, moram narediti red v svoji glavi in v svojih čustvih. Samo srečna sem, da obstajajo taki ljudje, kot sta Lea in Albert. Svoje izkušnje brez sramu in nesebično delita z nami, poleg tega sta krasna učitelja, nevsiljiva in vztrajna, strokovno močna in sposobna empatije. Počutila sem se varno z vsemi mojim stiskami vred. Hvala!

 • Ona

  Znebila sem se strahu. Veselim se počitnic in zdaj vem, kako moram vztrajat pri svojih ciljih.

 • Ona

  Dobila sem vsaj 5 novih načinov, s katerimi se bom lotila vprašanja, zaradi katerega sem prišla sem. Najbolj se me je dotaknilo delo na sebi, zdaj znam ločiti hčerino razočaranje od svojega. In strah o prihodnosti življenja z najstniki, s katerim sem prišla sem, se je zmanjšal.

 • Ona

  Meni je bilo fino. Najbolj si bom zapomnila, na kakšen način si lahko vzamem čas, da v miru premislim in se ohladim, da ne reagiram iz razburjenosti in prizadetosti. Zdaj sem tudi prepričana, da bova šli z mojo hčerjo skupaj na koncert.

 • Ona

  Imela sem potrebo, da se ustavim in izstopim iz vsakdanjih zapletov. To mi je tukaj uspelo. Bilo je tako poglobljeno, da sem uspela ustaviti sebe in svoje filme o drugih. Recepta ni, sem pa dobila načine in tehnike, ki jih bom lahko uporabljala. Pa ne samo z najstniki doma. Hvala vsem za iskrenost in izkušnje, iz katerih sem se tudi veliko naučila.

 • Ona

  Spoznala sem, da bom morala še več delati na sebi. Zlasti se me je dotaknilo, ko smo delali s svojimi hrepenenji. Na ta način bom znala otrokom pustiti, da se razvijajo po svojih poteh in ne po mojih pričakovanjih.

 • Ona

  Meni je bilo najbolj zanimivo spoznati tehniko zrcaljenja. To bom z veseljem uporabljala. Dalo mi je tudi veliko misliti, mi pomaga, da lažje sprejmeš sebe takega kot si in da s tem ni nič narobe.

 • Ona

  Receptov za dobre odnose ni. Vsak član v družini ustvarja svoj delež in spoznala sem, da je za spremembo potrebno narediti nekaj pri sebi. Konkretno se mi je vtisnilo, kako konkretno pohvaliti, kaj je pomembno povedati otroku, da ohranjamo stik.

 • Ona

  Naučila sem se, da so najstniki svoje osebnosti in potrebujejo podporo v razvoju samostojnosti. Mi jih sodimo po svojih prepričanjih. Spoznala sem veliko možnosti, kjer bom v bodoče lahko spremenila stvari pri sebi, da bomo ohranili stik.

 • Ona

  Najbolj me je fasciniralo, kako najstniku reči NE, brez da uporabim to zakleto besedo. Zakaj zakleto? Ker vedno, ko mojim v teh norih letih hočem nekaj prepovedati, padejo ven in mi pravijo, da sem bedna in ‘zaostala’…? Saj vem, da je to njihov stil in način preseganja meja. Na živce mi je šlo, da je otrok vedno bolj živ in močnejši, jaz pa postajam nemočna sirota.
  Naučili smo se še veliko drugega… Kako se osredotočiti, kako se vprašati, kaj kot starši sploh želimo doseči, kako ohraniti stik in ga na novo postaviti, če nam spodleti… Delavnica je bila 100% uporabna. Popolnoma vse mi bo prišlo prav, pa še kaj svojega bom dodala. Bova dodala. :)

 • Ona

  Vedela sem, da bo to nekaj posebnega in da bo fino. Ampak sem še vedno presenečena, da smo res toliko odnesli – in to v dveh dneh. Všeč mi je, da smo bili skupina z enako starimi otroki, da imamo doma vsi najstnike. Vsi imamo otroke z isto »virozo«. Ko sem spustila svoje filme, sem se lahko zelo veliko naučila od drugih. Zelo mi je postalo jasno, kaj je odgovor na moje temeljno vprašanje. Doživela sem tudi zelo močno izkušnjo glede enega vzorca, ki ga v družini prenašamo preko več generacij, in zdaj vem, kako se ga lahko osvobodim. O postavljanju družine sem že veliko slišala, nisem pa verjela, da je to tako močna zadeva. Tudi intervju z lastnostjo je zame prava revolucija. Tudi o tem, kakšno škodo je strah delal v naši družini, vem zdaj zelo veliko.

 • Ona

  Meni je bilo zelo všeč. Imam že kar nekaj izkušenj s treningi in svetovanjem pri Lei in Albertu. Veliko sem z njuno pomočjo naredila. Tukaj mi je bilo dragoceno, da smo se lahko tako zelo odprli in je bilo dovolj varno in smo s tem veliko dobili. Hvala vsem, saj sem se lahko iz vsake zgodbe kaj naučila. Vesela sem tudi, da smo se našli taka družba, sami pridni. To pomeni, da imamo same »pridne« otroke. Še eno spoznanje sem predelala na treningu – glede mojih previsokih pričakovanj, tako do sebe kot do hčere. In uvid, ki sem ga doživela glede moje vloge v partnerstvu, včeraj, ko sem bila v vlogi. To so res fantastične stvari. Hvala obema!

 • Ona

  Meni je samo žal, da ni bilo z menoj tudi moža. Tudi pri nas je vzorec ignorance zelo močan in se me je to zelo dotaknilo, do solz. Tu je veliko bolečin in je to vse, kar lahko sedaj rečem. Bilo mi je fino.

 • Ona

  Ko sem videla vabilo, sem vedela, da se morava udeležiti. Imava kar nekaj kilometrine na Modrem ključu, ampak tukaj sva izpostavila nekaj, kar doslej še nikoli nisva. Zelo se me je dotaknilo, kako vplivajo na naš odnos z našimi najstniki naši vzorci in naše izkušnje, ki smo jih imeli mi v času pubertete. Verjamem, da bo ta delavnica prinesla spremembo v naši družini glede prenašanja vzorcev ignorance. Hvala!

 • Ona

  Tukaj sem doživela res veliko novega. Najbolj novo je spoznanje, kako se spremembe zgodijo samo, če delaš na sebi. S tem se bodo spremembe poznale tudi na ostalih. Meni je bilo res v redu. Najbolj so se me dotaknili konkretni primeri, ki mi bodo ostali za zmeraj v spominu. Vem, da nam bo prav prišlo. Hvala!

 • Ona

  Zelo sem zadovoljna. Glede na moja pričakovanja sem dobila več. Všeč mi je bil način dela v skupini, saj sem na ta način dobila še več vprašanj, na katerih bom v prihodnje lahko delala pri sebi. Dobila sem smer, nisem pričakovala receptov. Pomirja me tudi spoznanje, da sva z možem na pravi poti, dobila sva tudi smernice za več najinih skupnih pogovorov o vzgoji. Zelo bi si želela, da bi lahko s to skupino v prihodnosti še kdaj delala.

 • On

  Delavnica je imela velik smisel in kar me najbolj veseli je, da sem prišel pred poletjem, čeprav sem si rekel, da jo zdaj itak ne rabim, ko ni šole. Neverjetno, kako smo starši zares zalimani na te ocene v šolah. V resnici pa ne vemo, kaj ima naš otrok – najstnik rad, kaj razmišlja, kaj ga zanima… Tukaj sem se naučil predvsem to, kako več komunicirati, ker imam s tem sam velike težave. Tudi moji starši se niso kaj dosti zanimali zame in to me je bolelo!

 • On

  V vsakem od primerov, ki smo jih obravnavali ali ste jih izpostavili, sem videl kaj svojega. Zato sem vam vsem hvaležen, da ste delili svoje zgodbe z nami. Generalno pa sem prišel do spoznanja, da bom hodil pred otroki in jim omogočil, da bo njihova pot prosta, brez ovir, ki prihajajo iz mojega sveta.

 • On

  Najbolj se me je dotaknila igra pogovora med mamo in hčerjo in, kako je Lea pokazala doslednost in osredotočenost na cilj.

 • On

  Spoznal sem, da nimam vedno prav, kot sem do zdaj mislil. Zame je prava revolucija spoznanje, da si vsak vrti svoje filme. In seveda sem do zdaj upošteval samo svoje filme. Poleg tega mi je vsak primer, ki smo ga obravnavali dal nekaj koristnega.

 • On

  Najbolj se me je dotaknilo, kako konkretno lahko damo otroku smernice, kako konkretno je biti pri tem dosleden in, kako do otroka ohraniš spoštovanje namesto poniževanja.

 • On

  Najprej sem okleval, če bi sploh prišel. Nekako stežka sem se odločil, da bom delal ženi družbo. Zdaj mi niti približno ni žal. Ko sem poslušal tako različne zgodbe, sem se v vsaki našel, v vsaki sem se lahko kaj novega naučil in mi je dalo mislit. Podobni pa smo si še v eni stvari, da smo se lotili reševanja. In si že zato zaslužimo priznanje. Sprašujem se, ali so vsi ostali starši zadovoljni s svojimi odnosi z najstniki? Ko v taki skupini slišiš izkušnje drugih, sem videl, da smo vsi normalni.

 • On

  Glede mojega vprašanja, s katerim sem bil najbolj v stiku, sem dobil odgovor in pričakujem, da bo pomagalo. Meni je to tretja taka delavnica z Leo in Albertom in vsakič je fino in koristno na dolgi rok. Pohvalil pa bi vaju, kako je vsakič drugače in kako rasteta v kvaliteti, čeprav sem si vsakič rekel, kaj bi lahko sploh še bilo bolje. Tokrat smo res veliko naredili.

 • On

  Bilo mi je zelo všeč. Zlasti primeri, kjer sem konkretno videl možnosti, kako se lahko odzovem kot starš v kritičnih situacijah, kako kljub močnim čustvom lahko ohranim stik z otrokom. To je bilo meni super. Vem, da bom moral še naprej delat na sebi in verjamem, da bo po tem, kar sva skupaj z ženo doživela, šlo pri nas od zdaj naprej samo še v pravo smer.

 • On

  Tudi jaz sem zelo zadovoljen. Midva sva dala skoz že veliko podobnih izobraževanj in kar nekaj tega se mi je zdelo, da poznam. Vedel sem tudi, da je skupinsko delo neprecenljivo. Dobil sem odgovor na svoje vprašanje, s katerim sem prišel. To je spoznanje, kako bom zmogel bolj zaupati otroku. To je moj prvi izpit. Prej si z ženo glede nekaterih vprašanj v vzgoji nisva bila složna in nisem vedel, kaj je prav. Kar sem prej mislil je tukaj dobilo dopolnitev. Ne gre za to, da če ne znaš, pa otroku kar pustiš. Tukaj sem dobil, kar sem glede tega iskal. Zdaj verjamem, da bo otrok sam naredil stvari, ki jih mora za svoje življenje in da mu bova midva znala pri tem dajati podporo na tak način, da naju ne bo strah.

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search

Z nadaljevanjem uporabe spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov, ki bodo vašo uporabniško izkušnjo naredili slajšo. Več informacij

Na strani uporabljamo piškotke, da vam lepše prikažemo vsebino in merimo obiskanost. Če boste uporabljali stran brez spremembe nastavitev piškotkov se strinjate z njihovo uporabo.

Zapri