VTISI MODRI KLJUČ – pomlad 2010

 In Vtisi

Vsaka skupina ima nekaj posebnega. Vsaka skupina se poveže in na Modrem ključu, vedno nastane med nami varna vez. Vez, ki ji pozneje rečemo prijateljstvo, ko se z navdušenjem srečamo in objamemo.

Neverjetno je, kaj se zgodi s človekom, ko se odloči, da bo premaknil nekaj pri sebi. Izginjajo strahovi, izginja osamljenost in namesto tega pridejo povezanost, ljubezen, varnost…

Tako smo v Aprilu zopet zaključili eno skupino Modrega ključa. Ampak skupina se ne strinja s slovesom, zato se še vedno dobivamo in delamo naprej. Spoznanje, da je treba v odnosu delati, se je dotaknilo vseh.

V skupini je bilo 6 parov in dve dami, ki sta prišli sami. Vtisi so zbrani iz naših skupnih srečanj in prepisani iz ‘diplome’. Z veseljem jih deliva z vami.

Recent Posts
Showing 31 comments
 • Ona

  Draga Lea in Albert!

  Sem tip človeka , ki nič kaj rada ne piše. Pa vendar si ne morem kaj, da pa tokrat ne bi zapisala moje misli.

  Brala sem vtise naših zapisov in izrečenih besed na vajini spletni strani.Kot, da se je dogajala čarovnija. Presunjena sem nad zbujenimi čustvi naše skupine. Kako smo še vedno povezani. Kakšen napredek v
  razumevanju problemov in samih sebe. Predvsem pa vpogled v svet drugega. Sedaj tudi jaz lažje živim in čustvujem. Bolj sem usmiljena do ljudi. Tudi starše in otroke bolj sprejemam. Partner se je neverjetno spremenil in to na
  bolje. Jaz pa, kot da sem nekdo drug. Pa vendar sem šele zdaj jaz. Jaz, tista prava stara, že zdavnaj pozabljena. In skrita za stoterimi maskami. povožena od časa tuzemskega bivanja.

  Lea in Albert , stokrat vama hvala in Bog blagoslovi vaju , vse vajine drage
  in vajino DELO , ki je Božje poslanstvo.

 • Ona

  Po enem intenzivnem delovnem večeru:

  Lea in Albert pozdravljena,
  želim si da bi vaju spoznala že prej…hvala za včerajšnjo priložnost…
  s **** se zares nikdar nisva pogovorila o tej meni tako boleči temi. Vedno sem iskala primeren trenutek, ko pa se mi je zdelo da bi se morda lahko razumno pogovorila…sva vedno končala z: »LAHKO KAR TAKOJ NEHAVA ***, KER SE BOVA ZELO SKREGALA.« Še danes komaj verjamem, da se je moj **** spravil v stanje, ko se je bil pripravljen pogovarjati o njegovi večni tabu temi. Mislim-upam in verjamem, da je to velika priložnost za naju in našo družino. Včeraj se potem nisva 0 več pogovarjala…samo stiskala in gledala z neskončno hvaležnimi očmi. Že to da si je bil pripravljen priznati in pogovarjati me je neznansko osrečilo. In sem mu za to zelo hvaležna. Veliko, veliko stvari na to temo bi mu še želela povedati, pa se bojim da bo preveč naenkrat…
  Zame so to res velike frustracije, kadar se bojim ne samo za **** ampak tudi za otroka…nočem napihovati zadeve, pravzaprav še ni bilo kakšne hujše situacije, me je bilo pa velikokrat strah in sem bila zaradi **** neodgovornosti velikokrat zelo v skrbeh. To, kar sem včeraj izpostavila je po mojem mnenju (in mislim da s tem sedaj soglaša celo on) najin največji vzrok prepirom, prepiri so pa vedno sprovocirani in na koncu niti več ne ve-veva kaj je bil povod.

  Počutim se razumljeno, vendar s seboj še vedno nosim cel kup stvari, ki s **** strani še niso bile slišane, sprejete, razumljene…pa bi jih rada dala ven. Da bi razumel kako sem se počutila ob določenih situacijah, kaj sem preživljala in kako sem si želela da bi moj **** prišel nazaj, moj **** brez dodatkov.

  Vedno bolj verjamem v moč skupine, skupinske terapije. In že sedaj se bojim kako bova shajala brez naših ponedeljkov, brez te motivacije.

  Pravzaprav verjamem v naju in vem da bova zmogla!
  Lea in Albert hvala za vso moč, ki sva jo z vajino pomočjo našla v sebi.

 • Ona

  Kot vedno neprecenljive izkušnje iz prve in prave roke. Lepo sta se dopolnjevala in razdajala za nas.
  Zelo lepo in neprecenljivo poročno darilo, katerega vrednost bom v celoti dojela šele kasneje. Računam na vaju še naprej. HVALA! ISKRENA HVALA!

 • On

  Lea, tvoj nasmeh je nalezljiv in tvoje srce je srce bojevnice.
  Albert, srečevanje z lastnimi strahovi, te oblikuje v modrega moža.
  Za rezultate, ki jih dosegata skupaj, je poleg strokovnosti v vseh pogledih potrebno veliko srca in veliko darovanja. Želim vama, da bi se vama vse dobro, kar sta storila za naše odnose povrnilo v vajinem odnosu.

 • Ona

  Lea in Albert, to kar delata je eno samo razdajanje. Vem, da je zadaj ogromno znanja, ampak tisto, kar jaz čutim je predvsem nepopisen optimizem, energija, in moč, ki jo vlivata ljudem okoli sebe. Želim si, da bi se še dolgo srečevali, ne le zato, da bi reševali probleme, ampak zato, da bi lahko skupaj rasli.
  To, da sem vaju spoznala na svoji poti v življenju, jemljem, kot čudovit in neprecenljiv dar!

 • On

  Lea, Albert in vajin MK!
  Nepozabno potovanje iz otroštva v sedanji odnos, pod zelo strokovno podkovanima in izkušenima vodičema.
  Če ne bi sedel v ‘prvi vrsti’, tako, da sem videl in slišal vse, ne bi verjel, da vse te lepote sploh obstajajo. Hvala vama za to prelepo izkušnjo!!

 • On

  Nikoli si nisem mislil, da mi bo druženje v takem krogu, z vajinim vodstvom in strokovno pomočjo, lahko tako pomagalo, mi odprlo oči in pomagalo videti moja prepričanja. Še naprej bom obiskoval vajine delavnice in ‘Okrepčevalnico’, ker mislim, da človek sam vse to ne more vzdržati, rabi druženje v smislu ljudi, katerim se lahko odpre in jim zaupa. Vidva znata poskrbeti za to!

 • Ona

  Lea in Albert – hvala, hvala, hvala! Carja sta :D! Modri ključ je neponovljivo doživetje, ki mi je spremenilo življenje.

 • On

  Zame je bila ta delavnica neponovljiva dogodivščina, katere se bom spominjal celo življenje!

 • Ona

  Iskrenost in odprtost v odnosu sta temelj vsega. S svojim zgledom sta nas opogumila, da smo se tudi mi odprli, vajino vodenje ni povzročalo bolečin. Čestitam!

 • Ona

  Lea in Albert! Sem pravzaprav brez besed. Doživela in videla sem veliko več, kot sem si upala pričakovati. Odprla sta mi misli, meni in najinemu odnosu. Za to sem vama neizmerno hvaležna. Zame sta preprosto čarovnika in hvaležna sem, da sem vaju imela priložnost spoznati. Rada vaju imam in HVALA!

 • Ona

  V skupini MK, ki sta jo vodila Lea in Albert, sem se počutila varno in tako je mnogo skritega prišlo na plan in me razbremenilo. Hvala vama Lea in Albert za to izjemno izkušnjo!

 • On

  MK je trening, ki deluje! Kljub temu, da imaš včasih občutek, da ni potrebno nič oz. zelo malo narediti. Iz vsakega srečanja sem šel izpolnjen in obogaten z novimi izkušnjami, ki sta jih Lea in Albert vzpodbudila in podelila med nami.

 • Ona

  Hvala vama za vajino iskrenost, potrpežljivost, odprtost in podporo. Predvsem pa za vajin odnos do nas – v vsakemu najdeta nekaj lepega, v nas znata videti tisto dobro. ‘Slabo’ pa razumeta in nam pomagata, da gremo čez.
  Naj vajine ideje postanejo naša usoda in naša realnost! HVALA!!!

 • Ona

  Lea in Albert, hvala vama za vajino iskrenost in humor, s katerima sta nama pomagala, da smo stopili iz svojih lupin, se odprli in si priznali bolečine in vzorce, ki smo ji dolgo vztrajno potiskali pod preprogo. Zdaj poznamo mnogo prijaznejši način reševanja starih vzorcev in konfliktov. Hvala vama iz vsega srca!

 • Ona

  En dan po zaključku MK:

  Dragi moji.
  Jokala sem kot dež, ko sem brala svojo “diplomo”. Hvala vam vsem še enkrat za iskrene besede, lepe misli in dobre želje. Vse je res, kar ste napisali. To kar se je dogajalo teh deset srečanj je res čarovnija in neizmerno bogastvo, ki upam, da ga bomo znali deliti in množiti še naprej. Želim si tega.
  Danes ponoči po dolgem času nisem spala. Nisem spala zato, ker mi je bilo tako lepo. Tako lepo kot Leji zadnjič, ko je čakala da se zdani, da bosta postavila svoj nov vrtni paviljon… Polne prsi vznemirjenja, ker se v življenju dogajajo tako lepe stvari, če jim le pustiš pot. In metuljčki v želodcu so po dolgem času spet dobili krila.
  Vse dobro želim vsem in se vidimo… kmalu.

 • On

  Meni je bilo zanimivo. Čeprav sem se počutil kot bi šel k zobarju z zdravimi zobmi. Prihajal sem brez obremenitev.

 • Ona

  Jaz sem že tretjič na MK. Tokrat nisem bila sama. Vsakič so mi zelo dragocene informacije vseh udeležencev. Vse to si bom skušala zapomnit za pozneje. Sem kar nekaj odnesla.

 • On

  Jaz sem tudi hvaležen partnerki, da me je povabila, in skupini in vama. Pripeljali ste me do točke, da smo se odprli. V vsaki zgodbi sem videl, da nisem sam. Jaz bom šel naprej s spoznanjem, da je treba najprej pomesti pred svojim pragom. Na tem me čaka še veliko dela, saj je vzorec zelo močan.
  Pri nama je sprememba, da se znava bolj poslušat. Sprememba pa je očitna tudi pri otrocih

 • Ona

  Meni je bil MK kot čarovnija. Z delom na sebi so se spremenili tudi vsi drugi pomembni odnosi v mojem življenju. Tu so se zgodile res velike spremembe in je vse drugače.
  Kar bom odnesla v svoje življenje naprej je spoznanje, da ob zatikih lahko ravnam drugače, zdaj se znam vprašati, kaj lahko naredim jaz in to mi je čarovnija.
  Kar še znam, je poslušanje drugega. To je naslednja velika sprememba, saj sem prej zahtevala od drugih, da bi slišali mene.
  Neznansko sem hvaležna partnerju, da je bil z menoj in skupini in vama.
  Res škoda, da je konec. Sprašujem se, kaj bo zdaj, saj bi jaz to potrebovala vsak teden.

 • Ona

  Hvala vama za iskrenost in humor, s katerim sta vodila MK. Hvala tudi vsem ostalim, ki ste se odprli in delili svoje izkušnje. Z vašimi zgodbami sem lahko veliko podoživela pri sebi.
  Veliko mi je dalo misliti, ko smo obravnavali vzorce, sploh glede staršev. Spoznala sem, kako sem si sama ustvarila svoja prepričanja, ki jih je možno spremeniti. Zdaj drugače gledam na svoje starše. Spoznala sem, da ni bilo toliko slabega kot sem sprva videla. Moja mama je morala biti močna in to so lahko tudi dobre lastnosti. Tudi jaz sem mati.
  Za naprej se zavedam, da bodo moji izzivi glede postavljanja meja.

 • Ona

  Jaz se še kar učim. Pomagali ste mi, da se zdaj znam odmakniti od problema, ki me je prej kar potegnil vase, znam ga pogledat v novih dimenzijah. Zrcaljenje je zelo uporabna tehnika. Kar se je mene dotaknilo, je ugotavljanje svojih potreb skozi razvoj in hrepenenj, ki so ostala ob njih. To je pomoč za razumevanje sebe in drugih.
  Kar sem se udeležila MK, so odnosi v mojem okolju drugačni, so bolj pristni. Vem, da je to zaradi mene.
  Sem opravila tudi nekaj sprememb pri sebi, moj odnos do sprejemanja pohval; vem, da sem šele začetnik, ampak vidim pot. Hvala vam!

 • On

  Prej sem imel jaz problem z njenimi starši in njenimi otroki.
  Zdaj vem, kaj pomeni zavestni partnerski dialog, to sva veliko in uspešno prakticirala.
  Pri sebi sem opravil velik napredek in, kar je bilo prej problem, tega ni več.
  Celo njen oče mi izkazuje empatijo in njeni otroci pridejo na obisk in se imamo prav fino.
  Za naprej vem, da so s tem znanjem problemi lahko izziv. To je lepo bogastvo in popotnica za naprej v življenju. Na ta način lahko odpravimo svoje strahove.
  In največja sprememba med nama je, da sva se odločila, da bova začela živeti skupaj!
  Res, hvala vama za vse to.

 • Ona

  Meni je bilo na MK najprej neko tuje področje. Nato me je prevzelo, od kod so naši vzorci in lastnosti. Pa, kako pogledati z očmi drugega. Spoznala sem, da nekdo drug lahko vidi popolnoma drugače od moje resnice.
  Naučila sem se tudi, kako govoriti o problemu, da pri tem ne prizadenem drugega.
  Prej je bila resnica samo ena – moja. Zdaj vem, kako je v koži drugega in kako je lahko njegova resnica drugačna. Znam povedat, da drugi to prenese.
  Malo je priložnosti, da lahko doživiš tako izkušnjo kot je MK in sem zanjo zelo hvaležna.

 • On

  Spomnim se stavka »S polomljenimi rokami tolčem po vratih ljubezni«. To se je na MK pri meni odprlo. Moja zgodba se je začela z obravnavanjem vzorcev iz primarne družine, kjer smo si na varen način izmenjali zelo veliko pomembnih podatkov.
  Kar je meni zelo veliko pomenilo, je bila iskrenost – tukaj hvala vsem.
  Tukaj se mi je prvič zgodilo, da sem glede sebe doživel, kako sem se povlekel nazaj – zaradi strahu, kam me bo to vodilo. In kar sem odkril o sebi, je zelo zanimivo.
  Zelo veliko se je zgodilo ob poslušanju drugih.
  Prvič znam v praksi izpeljati, da sem lahko le opora in ni nujno, da vedno rešujem zadeve.
  Hvala vsem za iskrenost in še posebej Lei in Albertu za iskren odnos, toplino in široko srce.

 • Ona

  Tudi jaz sem hodila z velikim veseljem na MK. Sprašujem se, kaj bo po tem, ko ne bo več MK, meni je prehitro minilo. Naučila sem se, kaj početi z vzorci, veliko mi je dalo mislit. Tudi izkušnja učenja poslušanja, pogled v svet partnerja, je bilo zame presenečenje. To je dalo veliko najinemu odnosu.
  Splošno je pri nas veliko bolje. Največja sprememba je, da je pri meni zdaj mož na prvem mestu, za otroke pa se zavedam, da bodo enkrat šli in midva bova ostala.
  Zavedam se, da je za odnos potrebno delat. Pri tem sem jaz veliko bolj samozavestna, znam se bolj postaviti zase.
  Vem tudi, da bodo konflikti še prišli, sploh z otroki.
  Sama vidim, da so se zgodile spremembe tudi v odnosih z drugimi. Kar naenkrat sem opazila, da so se mi začeli odpirati, zdaj so pogovori z njimi bolj osebni.

 • On

  Tukaj sem videl stvari, ki jih nisem prej niti slutil – da je možno na drugačen način pogledat v svet drugega. Prej sem bil prepričan, da obstaja samo ena resnica in to je bila tista v mojem svetu. In zaradi tega sem imel seveda veliko težav z vsemi ljudmi. Zdaj znam na prijazen način in vprašat, kaj se dogaja v drugem. Zdaj znam pogledat preko svojih filmov o drugem – in to je veliko odkritje. To je tudi ključ za boljši odnos med nama. Meni je to res velika stvar!
  Tukaj sem dobil veliko, sploh če primerjam z izkušnjo delavnice drugje, kjer nisem bil zadovoljen. O tem, kaj je tisto, ne bi znal povedat, ker gre res za izkušnjo. Hvaležen sem vsakemu posebej, da smo se lahko učili drug od drugega in rad bi povedal, da sem na vsako srečanje prišel z veseljem.

 • On

  . Tukaj sem videl stvari, ki jih nisem prej niti slutil – da je možno na drugačen način pogledat v svet drugega. Prej sem bil prepričan, da obstaja samo ena resnica in to je bila tista v mojem svetu. In zaradi tega sem imel seveda veliko težav z vsemi ljudmi. Zdaj znam na prijazen način in vprašat, kaj se dogaja v drugem. Zdaj znam pogledat preko svojih filmov o drugem – in to je veliko odkritje. To je tudi ključ za boljši odnos med nama. Meni je to res velika stvar!
  Tukaj sem dobil veliko, sploh če primerjam z izkušnjo delavnice drugje, kjer nisem bil zadovoljen. O tem, kaj je tisto, ne bi znal povedat, ker gre res za izkušnjo. Hvaležen sem vsakemu posebej, da smo se lahko učili drug od drugega in rad bi povedal, da sem na vsako srečanje prišel z veseljem.

 • Ona

  Hvaležna sem partnerju, da se je udeležil. Že to, da se je na eni drugi delavnici, kjer nisva dobila pričakovanega, postavil zase in sva prišla sem. Tukaj sva dobila nadgradnjo najinega odnosa in odnosa do otrok. Zdaj slišim pri njem to, kar prej nikakor nisem bila zmožna. Pri nas so se ob tem zgodile velike spremembe. Po 6 letih prihaja na obisk hči, s katero skoraj ni imel več stikov. Tudi moji otroci so z nama in smo prvič kot ena družina.
  Še vedno pride zadrega s starimi vzorci, ampak je sprememba in jih znamo obvladovati. Za naprej pa sem dobila večje zavedanje same sebe in vem, kaj je moja naloga in kaj mi pripada.

 • Ona

  18 let sva skupaj v zakonu in lahko rečem, da šele zadnji mesec in pol normalno funkcionirava. To sva se naučila na MK. Naučila sva se pogledat v svet drugega, to nama prej nikakor ni bilo jasno. In s tem se tudi razumeva. To ste naju res naučili.
  Ko sem imela izkušnjo prvega dialoga, so se stvari začele občutno spreminjati.
  Kar sem se še naučila je, da se bolje poznam, da več razumem o sebi. Nekatere stvari so preprosto neverjetne in o njih nisem doslej še nikoli razmišljala na tak način.
  Udeležba mi je koristila tako glede najinega odnosa kot glede boljšega poznavanja sebe.
  Jaz bi vaju priporočila vsakemu človeku.

 • On

  Lahko potrdim, da sem se naučil bolje razumeti sebe in partnerja.
  Najbolj se me je dotaknila izkušnja, ko sem v dialogu stopil v svet partnerja in prek njenih bolečin videl, kako nekatera moja vedenja vplivajo na otroke.
  Res je en mesec in pol pri nas doma popolnoma drugače.
  So še vplivi starih vzorcev, s katerimi bom imel še nekaj dela, ker eno je vedeti, drugo pa spreminjati.

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search

Z nadaljevanjem uporabe spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov, ki bodo vašo uporabniško izkušnjo naredili slajšo. Več informacij

Na strani uporabljamo piškotke, da vam lepše prikažemo vsebino in merimo obiskanost. Če boste uporabljali stran brez spremembe nastavitev piškotkov se strinjate z njihovo uporabo.

Zapri