Uspešna komunikacija z najstniki, 2013

 In Vtisi
Recent Posts
Showing 16 comments
 • Ona

  Spoštovani dr. Mrgole!

  Danes je zadnji šolski dan in rada bi se vam zahvalila za vašo pomoč, ki smo jo potrebovali kakšna dva meseca nazaj. Moram povedati, da je urnik, ki smo ga z vašo pomočjo pripravili, čudežno deloval. Sin je izdelal razred s prav dobrim uspehom, kar takrat ne bi verjela.

  Resnično ste nam pomagali, sploh pa meni, saj sem bila takrat z živci povsem pri koncu. To nam je bila velika izkušnja in prihodnje leto bomo o vsem, kar ste nam svetovali, razmišljali že na začetku leta.

  Res še enkrat iskrena hvala in želim vam, da čim prej napišete knjigo, o delu z najstniki, saj verjamem, da bom v njej našla še več koristnih napotkov.
  Rosvita

 • On

  Na to delavnico sem prišel brez pričakovanj, ker nisem verjel, da lahko še kaj pomaga.
  Bil sem poln obtožb do svojega sina. Razočaran. Po drugi strani pa poln krivde, kakšnega otroka sem vzgojil. lenuha, luzerja, lažnivca.
  Spremembe, ki so se zgodile po delavnici so tako očitne, da bi lahko rekel, da se je zgodil čudež.
  Spoznanje, da sem jaz starš svojemu otroku in da bo tako vedno – torej sem na mestu odraslega in da je otrok otrok, je v meni popolnoma naredilo spremembo v pogledu. Začel sem se drugače obnašati, trudil sem se najti skupne točke, stik z sinom… in on se je počasi začel odzivati.
  Zgledalo je da bo padel, zdaj ima tri popravce in se skupaj učiva. Nikoli v življenju me še ni prosil za pomoč. Zdaj me je. Hvala! Ta delavnica je bila revolucija v mojem osebnem življenju in v življenju naše družine. Zanjo bi dal bogastvo!

 • Ona

  Vajina delavnica je bila nekaj boljšega, kar sem doživela v zadnjem času. To je naložba. V lepši danes. V lepši jutri. Resnično sta mi dala mislit. Predvsem sem se obrnila vase in ugotovila, da ostaja nepredelanih še mnogo, mnogo stvari. Počasi – a mislim, da uspešno – se tržem iz krempljev vcepljenih vzorcev, nekateri izmed njih so bili prave dogme. Počasi si upam pogledat na te iste stvari iz drugega zornega kota… Iz srca hvala, da sta mi nakazala še druge poti, ki jih v tem začaranem krogu nisem uspela uvideti.

  Saša

 • Ona

  Moji vtisi iz delavnice so zelo lepi. Na delavnici sem spoznala, da so tudi drugi starši v podobnih situacijah in da se zadeve lahko popravijo, s pomočjo pravih nasvetov in smernic. V skupinskem delu sem razširila svoje obzorje, dobila koristne nasvete za trenutne težave in pa tudi vpogled naprej, s kakšnimi težavami se lahko še srečam in kako ravnati takrat. Delavnica mi je dala novih moči in idej, odprla pa je tudi oči mojemu partnerju, ki se mojih težav in bremen sploh ni zavedal v obsegu, ki sem jih podoživljala. Delavnica mi pomeni osebno rast in krepitev moči, da bom lahko kos svojim najstnikom in jim bom na prijeten način pomagala v težkih letih odraščanja.
  Priporočam jo vsem staršem, ki se soočajo s težavami ali nemočjo pri vzgoji.
  Jana

 • Ona

  Škoda, da za delavnico nisem vedela prej, preden sem svojemu otroku prvič rekla, da je itak čisto nesposoben. Preden sem njegovo radovednost uspešno zatrla. Ker ga nisem poslušala, nisem ga slišala, niti videla. Nisem se zavedala, da otrok ne more biti moja lutka. OTROK JE SVOJA OSEBNOST! Lahko bi napisala obsežno knjigo z naslovom “Moje napake pri vzgoji”, samo podpisala se ne bi, SRAM ME JE!

  Pa sem vseeno zbrala pogum in si priznala, da je nekaj hudo narobe. Obiskala sem delavnico in prvič v življenju dojela, kaj je avtoriteta, kako funkcionira merjenje moči in kaj moram storiti, da me bodo otroci obiskovali tudi v domu starostnikov. Najlažje je namreč otroku reči NE in ga poslati v njegovo sobo. Pa je mir. NAROBE! To je res najlažji način, funkcionira na kratke proge. Veliko težje je zavestno biti odrasel, vendar je uspeh zagotovljen. Tega sem se naučila na delavnici, hkrati pa dobila moč s katero bom lahko tekla na dolge proge.

  Draga Lea in Albert, po vajini zaslugi bom zmagovalka, moji otroci pa bodo imeli varnost, bližino in srečnejše otroštvo. Iz srca sem vama hvaležna.

  Neža

 • On

  Nisem vedel, kaj je moč, kaj je avtoriteta in kaj nasilje. Pod masko avtoritete sem vzgajal preko moči in verbalnega nasilja – poniževanja. Otrok mi je to pokazal na način, da je postal močnejši od mene.
  Sram me je bilo priti na delavnico. Sram me je bilo povedati, da mi je moj otrok rekel: kreten, svinja, prasec, nisi moj oče, peder…
  Sram me je bilo povedati, da sem prej sam njemu govoril: nesposobnež, a si butast, debil, zguba…
  Zdaj po delavnici si upam to povedati na glas, ker razumem, od kod so prihajale te besede, ker vem iz kakšnih čustev so, ker sem se naučil to popraviti, ker sem se znal pogovoriti s sinom, ker sem mu upal in znal povedati, kako zelo mi je žal, ker sva se objela in ker sva oba jokala. Zdaj sva tako tesno povezana, da naju nič na svetu ne bo več oddaljilo.

  Hvala za to izkušnjo, ta delavnica je nekaj najbolj dragocenega, kar sem doživel v življenju!
  Frane

 • Ona

  Najbolj se me je dotaknilo to, kako želimo spremeniti naše otroke, brez, da bi sploh pogledali njihove kvalitete. Ker smo v taki paniki, kaj bo z njimi in v tako močnem prepričanju, da morajo biti popolni in odlični.
  Lea in Albert pokažeta popolnoma nove perspektive ohranjanja stika in s tem tudi spoštovanja meja in dela.
  Spremembe sva z možem lahko vpeljala v družino skoraj neopazno, rezultati so fascinantni.
  Priporočam!
  Mimogrede – ta delavnica bi lahko bila tri dni! Prehitro je minilo.
  Špela

 • Ona

  Z eno besedo – ODLIČNO!
  Z drugo besedo – KORISTNO!
  S tretjo besedo – NUJNO za vse starše!

  Delavnica s težko temo, veliko sproščenosti in humorja.
  Bravo Lea in Albert. Hvala za vajino iskrenost in odprtost.
  Klavdija

 • On

  Znate reči NE, brez da uporabite to prekleto besedo, ki sproži učinek atomske bombe?
  Veste, katera je najljubša čokolada od vašega otroka?
  Poznate vašega otroka? Ali ga res?
  Tudi jaz sem mislil tako, zdaj vem, da imam še veliko dela. Sam s sabo in z njim(i).
  Priporočam delavnico ‘Uspešna komunikacija z najstniki’.
  Vili

 • Ona

  Na to delavnico sem šla bolj iz radovednosti in želje po novih znanjih. Sama sem imela starše, ki niso imeli nikakršnega posluha in sem se zelo hitro poročila, samo da sem šla od doma. Seveda se prvi zakon ni obdržal. zdaj ima enega otroka od prej, dva iz novega zakona in dobila sem občutek, da se med otroki in nami dogaja nekaj, kar bi lahko opisala kot nezaupanje, prikrivanje… Šla sem na delavnico, ker nisem želela, da bi lastne otroke postavila v mojo lastno zgodbo.
  In hvala Lei in Albertu za to močno izkušnjo. Znebila sem se veliko strahov. Začela sem se zavedati nekih svojih notrnajih zgodb, naučila sem se postaviti meje, jasno izražati… Super! Priporočam.
  Vesna

 • On

  Edinka. Moje srce. Vse zanjo. To je bil moj moto, ki me je udaril po buči, ko jo je bilo treba spustiti v svet v puberteti. Toliko sem se bal zanjo – ona pa je to razumela kot nezaupanje.
  Delavnica mi je pokazala ogromno novih možnosti, kako sporočati, kako ohraniti stik, kako zaupati…
  Pri nas je drugače, gre počasi ampak rane so bile tako velike, da ne pričakujem spremembe v trenutku. Lahko pa spet skupaj počnem stvari, brez da bi se za zaključek skoraj pobili. In punca spet dela v šoli – uprla se nama je na točno tistem področju, kjer je vedela, da naju bo najbolj prizadelo – šola.
  Obiščite to delavnico, dala vam bo ogromno. Meni je žal, da nisem zbral poguma prej.
  Oto

 • Ona

  Z možem sva se težko prilagajala na odraščanje najine edinke. Potem je dosegla vse z načinom, da se je upirala in postala do naju prostaška.
  Delavnice sva se udeležila iz čistega obupa – žal mi je, da tega nisva naredila veliko prej, da bi se pripravila, da bi znala, da ne bi povzročila toliko bolečin.
  Kljub temu nas je delavnica rešila, rešila je naš stik in našo povezanost.
  Priporočam jo čisto vsakemu staršu. Tudi, če ne bi imeli težav, bi nam dvignila kvaliteto življenja. Tako sem se ogromno naučila, komunicirati, sporočati, zavedanja občutkov, izražanja občutkov, popravljati napake… Hvala, hvala in hvala tudi možu da je pristal in šel z mano. Hvala vsem staršem, ki so delili svoje stiske in s tem obogatili moj neizkušeni svet. Niste slabi starši, če morate na tako delavnico. Ravno če greste pokažete, da ste odgovorni in najboljši – ker to delate za svoje otroke.
  Anita

 • On

  Šel sem skozi mojo zgodbo, pogledal sem, kaj sem se učil, ko sem bil otrok, kako sem videl starše…
  Nikoli ne bom tak, sem si rekel in zdaj počnem isto.
  Imam dvojčka in nobenega stika. V njuni družbi se počutim tesnobno, zanima me milijon enih stvari vendar ne znam vprašati. Če pa vprašam, pa potem dodam kakšen tak komentar, da samo zavijeta z očmi in gresta. Točno vem kako se počutita ampak ne znam presekati.
  Podobno sem se na začetku počutil tudi na delavnici. Potem sem videl, da sta Albert in Lea sproščena, da govorita skozi svoje izkušnje, da imajo drugi podobne zgodbe in sem se sprostil.
  Zdaj se učim vse na novo, otrokoma sem to povedal in se pogovarjamo, več se smejemo, večkrat se tudi objamemo, v šoli imata manj težav, sta postala bolj odgovorna. Do solz sem hvaležen!
  Marijan

 • Ona

  Sem samohranilka, z možem, ki otroku daje oporo in potuho, pa tudi zavetje, kadar jaz od njega nekaj zahtevam in tega noče narediti.
  Delavnica je super. Naučila me je postaviti meje. Kaj je pri meni, kako je pri meni in kako je pri možu. Naučila me je kako prijazno vztrajati. Zgbila sem strah do bivšega moža in tudi do hčere. Postajava vse bolj povezani. Hčera mi tudi več zaupa. Hvala vama!
  Alenka

 • Ona

  Mož me je povabil na delavnico Uspešna komunikacija z najstniki. Zdelo se mi je neverjetno, ker se nikoli ni maral izpostavljati. Vedno mi je rekel: ‘Tisti, ki ne znajo vzgajati, ne bi smeli imeti otrok!’
  Ko je najin otrok prišel v najstniška leta pa je zgledalo, kot da sva prvih 14 let delala vse natrobe. V našem domu je nastala tišina in odtujenost.
  Delavnica je odlična. Prvič sem v resnici pogledala, kdo je moj otrok. Soočila sem se s tem, kdo je in kakšen je in tudi s svojim načinom, kako ga želim spremeniti. Nisem videla njegovih kvalitet. od njega sem samo zahtevala, s svojimi vprašanji sem gojila nezaupanje.
  Zdaj znam sporočati drugače in najin otrok je postal v nekaj tednih odrasla odgovorna oseba, s katero se lahko pogovarjam, smejem, zabavam in tudi povem kaj zahtevam. Pomislite – to se potem zgodi!
  Greta

 • On

  Konflikti, ki sem jih imel s sinom so postajali vse hujši. Bolelo me je, ko se eskalirali do grdih besed, loputanja in razbijanja. Potem se mi je v situaciji, ko sem se počutil popolnoma nemočno ‘odpeljalo’. Udaril sem ga.
  Vso noč nisem spal, skrbelo me je kam nas bo to pripeljalo, žena je bila besna name… Skratka naša družina je postajala dom odtujenih ljudi. Včasih smo bili močno povezani.
  V obupu sem pobrskal po netu in našel tole delavnico.
  Nikoli si nisem mislil, da bom šel na delavnico, v skupino… zaradi vzgoje. Ampak to je bila zadnja bilka, ki sem se je oprijel. Šla sva oba z ženo.
  Težko opišem, kaj se je v meni zgodilo. Dobil sem model, kako moram slediti svojim občutkom, se jih zavedati in znati sporočiti, postavil sem prioritete v mojih odnosih doma. Kaj je uspeh? Da da me otrok VSE UBOGA ali to, da mi zaupa in želi imeti stik z mano? Zdaj je že par mesecev od delavnice in lahko z gotovostjo rečem, da sem hvaležen zanjo. Z otroci (ne samo z najstnikom) se znam drugače pogovarjati, znam se zanimati za njihove ‘hecne ideje. Najin odnos z ženo je veliko bolj sproščen. Lahko rečem samo HVALA!
  Grega

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search

Z nadaljevanjem uporabe spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov, ki bodo vašo uporabniško izkušnjo naredili slajšo. Več informacij

Na strani uporabljamo piškotke, da vam lepše prikažemo vsebino in merimo obiskanost. Če boste uporabljali stran brez spremembe nastavitev piškotkov se strinjate z njihovo uporabo.

Zapri