Uspešna komunikacija z najstniki 2014

 In Vtisi
Recent Posts
Showing 21 comments
 • On

  Ne vem kako naj se zahvalim za ta dva dneva, ker hvala ni dovolj.
  Dobil sem upanje, nove smernice in začel razumeti lastne občutke in neverjetno, tudi hčerina vedenja, ki so mi bila včeraj popolnoma neumna, so danes smiselna. Ravno zaradi tega vem, kaj moram spremeniti. Zdaj pa na delo :).
  Martin

 • Ona

  Dan po vajini delavnici sem se počutila kot čebula, ki se lušči iz svojih ovojev. Jokala sem od olajšanja, ko sem pod vtisom delavnice z vama in stika s skupino udeležencev opazovala svoje občutke:
  – da sem jaz lahko jaz, in znotraj mene ne bivajo še drugi (hčerka, mož,..), za katerih življenja bi bila odgovorna;
  – da si dovolim pokukati v svoj igrivi in radovedni del, in prvič v življenju celo v svoj lenobni del !
  – da me obkroža polje, ki drži mojo avtonomnost navzven in mojo varnost navznoter
  – da sem organizem, ki svobodno diha .

  Moja najstnica že dolgo čuti ali vsaj sluti svojo svobodo. Mene je vajina delavnica vzpodbudila h krepitvi svoje lastne svobode, in bolj ko jo bom razvila, lažje jo bom pustila živeti tudi svoji hčeri.

  Hčeri sem hotela dati vse na svetu, a sem ji pri njenih osmih letih skorajda vzela samo sebe, zaradi svoje bolezni. Pa sem preživela in ji dala doslej šestnajst let naklonjenega starševskega stika – zdaj verjamem, da je to solidna osnova za hčerino notranjo moč. Zatorej, če ga zdaj tudi kaj polomim, zaradi tega moja najstnica ne bo zdrvela v prepad. Tudi če ne bo šlo vse po načrtih, si lahko malo oddahnem in ji zaupam. Milena
  _______________________

 • Ona

  Draga Lea, dragi Albert,

  Redko se ljudje lahko srečajo s takšno iskrenostjo na varnem terenu, kot pri vama. Znala sta nas vodit, poslušat, prikazovati različne vidike, vse okoli nas pa je bilo varno in udobno – zahvaljujoč vajini neizmerni toplini in empatiji. Izkušnja je bila neprecenljiva in bi jo priporočala vsem, tudi tistim, ki še sploh nimajo težav ne v odnosih mož-žena, ne v relaciji starš – otrok. Meni pa so dala orodja za komunikacijo z najstniki, predvsem pa razumevanje kaj si sploh želijo, razmišljajo in v resnici hočejo, ti naši impulzivni otroci. In ne nazadnje sta mi dala tudi upanje, da se mir in varnost da vzpostavljat skozi spremembe – a najprej pri samem sebi.

  Izjemna delavnica, izjemna človeka,

  Hvala še enkrat Polona

 • On

  Bom popolnoma iskren. Na delavnico sem prišel z veliko skepso in občutkom, da mi bo nekdo ‘pameten’ pral možgane, zbujal občutke krivde, ki sem jih že itak (bil) poln.
  Odšel sem srečen. Ja, res. Nekdo mi je moral povedati, da me moj sin rabi, da rabi očeta, ki se zanj zanima, ne očeta, ki ga maltretira. Nekdo mi je moral povedati, da če svojega otroka slišim in se zanimam za njegove neumnosti, da jih s tem še ne odobravam. Nekdo mi je moral povedati, da so naši otroci vredni zaupanja in nekdo me je naučil, kaj naj počnem z vsemi mojimi rušilnimi prepričanji, strahovi, mislimi…. Spoznal sem sebe in sprejel svojega sina. Namenoma pišem veliko po delavnici, ker sem si rekel, da vidim, ali bo delovalo. In deluje, najin odnos je povezan, delava stvari skupaj in se tudi smejeva. Nočem pa, da si kdo predstavlja, da je to preprosto. Treba je delati. Ko sem šel na delavnico, sem šel tudi z občutkom, da se lahko zgodi, da bom vrgel stran veliko denarja. Zdaj vem, da ima delavnica neprecenljivo vrednost. Lea in Albert, kapo dol!!! Stane

 • Ona

  Delavnica mi je dala vpogled v pravilno komunikacijo z najstniki. Zavedla sem se da je izbira pravilnih besed ključnega pomena, da z najstniki ohraniš stik. Z najstniki se ne splača prerekati, ker gre tu za merjenje moči, kjer najstnik zmaga; starš pa izgubi živce. Havla Albert in Lea da sta mi odprla oči. Zdaj pa moram pridobljeno znanje še uporabiti v praksi. Dragica

 • Ona

  Milena:
  Na delavnici sem preživela dva nepozabna dneva. Teoretične osnove sta zelo lepo pojasnila s primeri iz lastnih izkušenj. To, da sta delila lastne zgodbe in izkušnje z nami in tako spodbudila, da smo se tudi mi lažje odprli mi je bilo najbolj všeč.
  Z zgodbami, ki smo si jih delili smo se prav tako veliko naučili, saj se je verjetno vsak vsaj delno lahko našel v vsaki od zgodb.
  Jaz sem uspela s pomočjo delavnice svojo težavo videti iz več vidikov, tako se mi reševanje problema ne zdi več tako brezupno.
  Na koncu sem se morala že kar malo nasmejat, kako nas naši najstniki “šetajo”. Tako, da je bilo tudi zelo zabavno.

  Zdaj pa veselo in umirjeno na delo, vama pa obema en lep vikend!

 • Ona

  Damijana:
  Delavnica, Uspešna komunikacija z najstniki, mi je dala vedeti, da imajo tudi ostali starši podobne težave kot mi. Na praktičnih primerih smo se učili komunicirati z najstniki in sicer na podlagi igre vlog. Čas je minil kot bi mignil in seveda je na koncu slovo težko, saj se ljudje s skupnimi težavami povežejo v en krog kjer je akcija reakcija , tako kot sta nas Lea in Albert naučila, da je tudi pri komunikaciji. Srečno še naprej in upam, da vas ne bom več potrebovala.

 • Ona

  Damijana:
  Delavnica Uspešna komunikacija z najstniki mi je dala vedeti, da imajo tudi ostali starši podobne težave kot mi. Na praktičnih primerih smo se učili komunicirati z najstniki in sicer na podlagi igre vlog. Čas je minil kot bi mignil in seveda je na koncu slovo težko, saj se ljudje s skupnimi težavami povežejo v en krog kjer je akcija reakcija , tako kot sta nas Lea in Albert naučila, da je tudi pri komunikaciji. Srečno še naprej in upam, da vas ne bom več potrebovala.

 • Ona

  Daša:
  Na teoretično in praktično odlično izpeljani delavnici, Uspešna komunikacija z najstniki, sem preživela čudovita dva dneva. Pridobila sem veliko veliko zelo uporabnih novih znanj. Čeprav sem marsikaj dosedaj delala (in govorila) popolnoma drugače kot smo se učili, ste mi uspeli priti do živega in zasejati veliko veliko zelo dobrih semen.
  Moj vedno zelo kritičen sin mi je že povedal, da mu je nova komunikacija bolj všeč. Pa ne zato, ker bi bila njemu bolj naklonjena ali kaj podobnega, ampak zato, ker sem z vašo pomočjo spoznala boljše načine komunikacije.

  Skratka, cela družina vam je, vsakemu posebej in vsem skupaj, zelo hvaležna za vse :)

  Z željo, da se še srečamo, pošiljam pozdrave in objem, Daša

 • Ona

  Irena in Igor:
  Skupinska delavnica pri Albertu in Lei je bila najina prva tovrstna izkušnja. Nisva imela predstave, kako sploh bova podelila najine težave pred skupino neznanih ljudi, še manj pa, kako na taki skupinski terapiji sploh pridobiš konkretne rešitve.
  Še posebej zato, ker sva imela občutek, da se najina tema nekoliko razlikuje od ostalih, recimo, klasično najstniških.
  Pa vendar se je izkazalo, da se je delček vsakega dotaknil tudi naju in z lahkoto sva se preslikala v prav vsako od danih situacij. Ugotovila sva, da so težave nas vseh, v svojem bistvu podobne.
  Vaje na konkretnih primerih so nama pokazale ogromno možnosti za graditev drugačnih odnosov, pogledov z druge strani. Dva polna dneva v sproščenem vzdušju sta minila prehitro in lahko bi še in še…
  Vsi pa smo si bili enotni, da bi eno Leo in Alberta potreboval kar doma, za vsak primer…
  Dala sta nam cel kup orodij in vzvodov, da znova lahko začnemo znova.

  Delavnico priporočam ne samo staršem, ki čutijo nemoč pri odraščanju otroka.
  Dobrodošla je pravzaprav za vse starše, ki želijo bodoče najstnike varno pripeljati v svet odraslih.

  Lea in Albert, krasna sta!

 • Ona

  Gordana:
  Delavnica je bila zame dragocena izkušnja, zaradi katere mi je uspelo videti vso družino v drugi luči. Vajina iskrenost odpira vrata, saj smo se v hipu počutili domače in lažje spregovorili o naših problemih. Hvala, da sta delila vajine izkušnje na tako zabaven način z nami. Že nekaj dni po delavnici lahko poročam, da je učinek v komunikaciji res takojšen. Vendar je treba delati ves čas in po malih korakih.

  Upam, da bosta razsvetlila še veliko družin, takšnih pristopov nam res manjka.

 • On

  Sploh si nisem predstavljal, da bo delavnica potekala na tak način. Niti nisem vedel, kako zelo pomembna je vloga očeta. Zdaj vem, da jo lahko ustvarim tudi s prijetnimi dogodki in da ne rabim uporabljat prisile.
  Ogromno sem se naučil in pomirja me to, da sem ‘čisto OK fotr’. :)))

 • Ona

  Hvala vsem, ki ste delili svoje zgodbe. Veliko sem se lahko naučila iz vsake posebej. Sploh pa mi je pomembno to, da vidim, kako smo vsi normalni, čeprav včasih mislim, da je pri nas najbolj grozno na svetu.
  Marjanca

 • Ona

  Sem zadovoljna, da sem prišla, bolj za to, da sem pripravljena na obdobje, ki je pred nami. Vidim, da je pomembno delati na sebi in se zavedati svojega deleža. Sploh to, da ne kažem na drugo stran. Tina

 • Ona

  Tudi jaz sem hvaležna za to izkušnjo. Prek pogleda v naše vzorce razumem, kaj igra pomembno vlogo v zapletih. Sem tudi pomirjena, da šola ni tako pomembna tema kot sem mislila. Zapisala sem si veliko besed, s katerimi sta pokazala, kako lahko komuniciramo z najstniki na drugačen način. Za nalogo sem si dala, da bom poglobila stik s sinom.
  Milena

 • Ona

  Hvala vsem in vama. Uživala sem, ko sta na vsako vprašanje postregla s konkretnim primerom. Toliko je bilo vseh izkušenj in lahko bi bila na delavnici še enkrat toliko. Jasna

 • On

  Tudi jaz sem hvaležen. Čeprav najprej nisem želel priti, sem hvaležen, da sem včeraj doživel mojo izkušnjo in sem si nato oddahnil. Hvala tudi za domačo nalogo, ki mi daje veliko upanja na spremembo velike zadrege z otrokom. Damjan

 • Ona

  Meni so bile dragocene vajine bogate izkušnje, ki jih imata res veliko in so iskrene in pristne. Se zavedam, da je to šele začetek in bo treba še veliko delat na sebi in na odnosih. Domov bom odnesla spoznanje o krožni zakonitosti in o tem, da je treba držat povezovalna vedenja. Darija

 • On

  Meni je bilo lepo, hvala vama in vsem. Dobil sem upanje glede možnosti stika in povezanosti v naši družini in tudi z ženo. Veliko sem izvedel novega.
  Franci

 • On

  To je bila krasna delavnica. Hvala vsem in vama za vse te izkušnje. Dobil sem nove vpoglede, kako se da videti nekaj drugače. Zavedam pa se, da vaju bom še potreboval in se še vidimo. Matjaž

 • Ona

  Hvala najprej vama za vse te izkušnje! Res je bila to ena mojih najlepših sobot v življenju. Najprej, ker sva z možem ponovno ustvarila stik in ker sem bila slišana. In tudi za vse dragocene izkušnje. In hvala možu, ker si me povabil.
  Darja

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search

Z nadaljevanjem uporabe spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov, ki bodo vašo uporabniško izkušnjo naredili slajšo. Več informacij

Na strani uporabljamo piškotke, da vam lepše prikažemo vsebino in merimo obiskanost. Če boste uporabljali stran brez spremembe nastavitev piškotkov se strinjate z njihovo uporabo.

Zapri