Izštekani najstniki in starši, ki štekajo

Vsebina, ki jo boste lahko v praksi uporabili TAKOJ.

To je brezčasna uspešnica dr. Alberta in Leonide Mrgole, ki sta vodilna terapevta na področju družinskih odnosov in starša štirih, sedaj že odraslih, otrok.

Zakladnica koristne vsebine tudi za starše, ki že “štekate”.

Naročite svoj izvod zdaj in popeljite odnose z vašim otrokom na nov nivo.

Knjiga Izštekani najstniki in starši, ki štekajo vas preko resničnih zgodb z rešitvami in preko osebnega razvoja pripelje do rešitev tudi v najtežjih situacijah.

TA KNJIGA JE NAMENJENA:

Vsem staršem, ki vam je mar za odnos s svojim najstnikom.

Vsem staršem, ki si želite ohraniti stik z vašim otrokom.

Staršem, ki so stik izgubili in ga želijo ponovno vzpostaviti. 

Staršem, ki so obupali zaradi nemoči.

Staršem, ki so ostali brez idej, kako ukrepati, ker so že vse izčrpali.

Staršem, ki so ostali brez podpore partnerja.

PRIPOROČAMO JO TUDI:

Staršem mlajših otrok.

Vzgojiteljem in učiteljem, saj ste veliko časa v stiku z najstniki.

Staršem, ki vzgajate sami.

V knjigi se boste naučili:

Kako ohranjati stik z najstnikom.

  Kako postaviti in vzdrževati meje. 

Kako deluje izbira namesto kaznovanja.

Kaj so resnične potrebe najstnikov.

Katere so povezovalne in ne povezovalne navade.

Kaj je pri najstnikih pomembno za njihov razvoj.

Vse to in še več je predstavljeno v življenjskem in preprostem stilu, ki je hkrati močno strokovno podkovan.

Bralci Izštekanih najstnikov večkrat pravijo, da je knjiga kot kuharica za odnose.

Ko nastane težava v njej enostavno najdejo “recept” za rešitev.

Preberite še nekaj mnenj naših bralcev:

Mnenja recenzorjev

“Iskrene čestitke, opravila sta veliko delo. Knjigo Izštekani najstniki in starši,ki štekajo sem si izposodila v knjižnici in prebrala do 70-e strani in ugotovila, da jo moram imeti doma. Polna je dobrih nasvetov, za sedaj sem si najbolj zapomnila tisto, da nič ne pomaga, če vzkipiš in je bolje, da greš za par minut na stranišče, da se zbereš in poizkusiš umirjeno odreagirati.  Tudi to mi je dalo misliti, da ima vse korenine v nas samih in moramo najprej razčistiti sami s svojo preteklostjo.  
Želim vama, da še naprej s tako pozitivno  energijo pomagata v vsakdanjih zagatah in šoli življenja.”

Alenka Štepec

“Je pa res hecno to naše življenje. Prehecno.
O pralnem stroju, sesalcu in tudi o svojem avtu vemo dobesedno vse. Da ga ja ne bi kje zasrali, čeprav vemo, da lahko kupimo nov del ali pa nov aparat.
O sebi in o svojem otroku, o tem, kaj se dogaja v njem, kako naj se odzovemo, da bo dobil res tisto, kar v konkretnem trenutku krvavo potrebuje, da bo zrasel v odgovorno osebo, o tem pa preprosti in tudi zelo izobraženi ljudje (na drugih področjih) ne vemo dobesedno nič.
Zato se mi zdi ta vajina knjiga res dragocena. Upam, da se kar sama prodaja.”

Zvonko Pukšič, Moja bio dežela

“Z možem vsak večer bereva vajino krasno knjigo Izštekani najstniki in starši, ki štekajo. Sprva sva imela ob branju sicer občutek, da gre za preprosto knjigo o izkušnjah z najstniki in načinih, kako z njimi ravnati. Zgodbe bereva naključno, kakor naju zanimajo, ampak po dveh, treh nama je postalo jasno, da je je vsaka tako bogata s sporočili izjemnega pomena, da jih ne gre brati na dušek. Vsak stavek je zelo premišljeno napisan in nosi globoko sporočilo ob katerem bi lahko razmišljala eno uro in se pogovarjala dve:) V glavnem, knjiga je čudovita in primerna tako za starše, ki že imajo izštekane najstniki kot tudi tiste, ki imajo otroke, ki v izštekana leta šele prihajajo …”

Vesna Vilčnik, dipl.fil. (novinarka in mamica)

“Ta knjiga je res dobra. Pomembno pa je, da jo starši primejo v roke dovolj zgodaj. Problem je, da intelektualci mislijo, da je vzgoja otrok enostavna. Podobno kot vsak misli, da je kmetijstvo enostavno, pa ni enostavno ne prvo in drugo. Napisali ste odlično knjigo, ki pomaga v komunikaciji na sploh in ne samo v komunikaciji in razumevanju najstnikov.”

Barbara Trunkelj

“Ne vem s katerimi največjimi presežki bi bilo možno opisati vajino pisanje! Moje spoštovanje, vsaka čast!
Padla sem dol!!!! Iz moje najgloblje biti, iz tiste, za katero sploh ne vem, če obstaja. Lahko iskreno rečem: ‘Čestitam!’ Opravila sta angelsko delo in reees sem ponosna, da vaju poznam!!!!”

Mojca Hribar

“Knjigo Izštekani najstniki in starši,ki štekajo sem skoraj že prebrala. Če bi imela čas, bi že celo.
Moje mnenje: knjiga je napisana tako, da je sploh nisem mogla nehat brat. Ker sem hotela zvedeti še več in več.
Imela sem podobne občutke kot pri knjigi Pet jezikov ljubezni. Starši res rabimo tako knjigo, kjer so napisani konkretni primeri in možni predlogi rešitev. Meni to zelo pomaga, pa knjiga daje občutek, da nisi sam. da ni niti s tabo, niti z otrokom nič narobe. Knjiga je čista zmaga, res!”

Neža Čož Plevel

​”Ravnokar sem poln vtisov prispel domov iz predstavitve knjige “Izštekani najstniki in starši, ki štekajo”, ki je bila v Rotundi Koper.
Ker sem navdušen nad knjigo in nad vama starša – avtorja, vama bi rad namenil naslednje besede:

Vse se je začelo s stavkom moje pubertetniške hčerke:
“Oči to je moje telo, moje življenje in JAZ bom delala, kar bom jaz hotla”!
V trenutku sem utihnil in se zavedal, da sem v neznanem odnosu, v katerem nimam pojma, kako naj se obnašam do svojega otroka.
Začel sem iskati knjigo sodobnega časa, ki bi prikazala sedanje poglede na vzgojo in probleme najstnikov.

In naenkrat sem pred seboj zagledal to, kar sem iskal: razumljivo knjigo z dejanskimi situacijami, katere sem izkusil na lastni koži. Knjigo, v kateri sem prepoznal sebe in se zavedel problema v odnosu s svojo hčerko.
Knjiga Izštekani najstniki in starši,ki štekajo mi je z besedami kot so povezanost, stik, skrb, razumevanje, pogajanje, posledica, vprašanja na K,… pokazala pot iz pubertetniške zmešnjave.
Želim vama ogromno predavanj o vzgoji in čimveč prodanih knjig staršem, ki se srečujejo z najstniškimi tegobami.”

Gregor Šuligoj, oče najstnice

“Sem na 270 strani knjige Izštekani najstniki in starši,ki štekajo… Hitreje mi pri mojih 4 korenjakih ne gre, čeprav bi rada knjigo pojedla :) . Ta knjiga je resnično učbenik življenja že z otrokom, ki potrebuje postavitev prvih meja, ne samo življenje z najstnikom. Moja srednja hčera ima 9 let in pred 10 letom je potrebno prebrati Book of living with children. Imela sva priprave na zakon, imela sva priprave na porod, sestanke za v vrtec, predavanja, potem pa nič več. In ta učbenik je potrebno ŽIVETI. ŽIVETI…ŽIVETI…. ČE ne postaviš temeljev, ki so napisani v prvem delu, izgubljaš dan za dnem. STIK. tudi hiša se podre, ki jo gradimo na slabih temeljih. Moja družina ( starša ločena, pa vendar ne ločena), sama sem skušala reševati zadeve ( str. 262) pa sem se kot najstnica izgubila. Moja starša še vedno ne živita ločeno pa sta ločena oz. brez stika. Ta učenik je potrebno imeti doma, tako kot kuharica potrebuje svojo kuharico, ko vmes pozabi kako se že kuha telečja obara, ali pa naredi jagodna torta, kaj že manjka na njej, aha samo okrasek sem pozabila na vrhu torte :). Resnično najdeš vse odgovore. Imam tretjega otroka, ki je otrok s posebnimi potrebami. Še zanj ste namenili nekaj poglavij. Hitro kot starš nekje zaplavaš, a ta knjiga te pripelje v varen pristan, ni kot Titanik, ki ima vse, pa vendar na koncu potone. Primeri, v katerih se najde vsaka družina, babica in dedek. Zdaj vem kaj si bom zaželela za moj skorajšnji roj.dan. Hvala za to izkušnjo!”

Urška Hz, mama štirih otrok

“Z menoj je takole: knjige obožujem.
Nekatere pogoltnem, druge berem počasi. Spet nekatere začnem brati zadaj, malo brskam po sredini in šele nato se vžgem.
S knjigo Izštekani najstniki in starši, ki štekajo se mi je godilo še drugače. Postavila sem jo na polico v spalnico; nekaj večerov sva se sem pa tja samo spogledali.
Potem mi je knjiga rekla, da ni nujno, da jo pogoltnem, niti ni potrebno, da jo berem počasi; kakor ti čutiš, mi je šepnila.
Našle sva kompromis: berem jo kot se dozira zdravila: malo, zvečer po večerji.
Doma imam dva najstnika. Vendar sem opazila, da knjige ne berem kot mama, temveč kot najstnica. Za seboj imam puberteto, ki je nikomur ne privoščim. Knjiga mi pomaga razumeti moje potrebe, ki takrat niso bile zadovoljene in zato luknja zeva še danes. Prav zato tudi goltam: knjige, glasbo, vse kar zaduši odmev v luknji…
Ogromno sem že naredila, da se v svoji koži počutim bolje; in nikoli ne rečem ne, če se mi zdi, da lahko kaj novega izvem. Knjiga Izštekani najstniki in starši, ki štekajo mi daje prav to: veliko informacij, ki so mi v pomoč.
Je prijazna, topla in polna modrosti. Takšna sta tudi njena avtorja.
Albert in Lea; hvala za knjižno poslastico.
Objem.”

Katarina Nadrag, pisateljica

“Knjigo Izštekani najstniki in starši,ki štekajo berem počasi, čeprav bi se jo dalo na dušek, ker se dotika vročih tem, ki spremljajo odraščanje najstnikov in bi rada izvedela vso resnico kar se da hitro. A vsebina je tako nabita z uporabnimi informacijami, da bralec potrebuje čas za vmesni razmislek. Avtorja v knjigi izpostavljata resnične zgodbe in situacije v odnosih z najstnikom, ko lahko na hitro in včasih po neumnosti, ker ne znamo drugače, izgubimo stik s svojim odraščajočim otrokom, pa se tega še zavedamo ne. Ob vsaki taki izpostavljeni situaciji ponudita tudi rešitev. To niso instant rešitve, in tudi ne rešitve, ki bodo funkcionalne povsod, pri vsakem najstniku, saj je vsaka družina celica zase, s svojo vsebino in svojim načinom delovanja. So pa to rešitve s konkretno izkušnjo, ki ponujajo vpogled v najstnikov svet, ko zaradi tako plastičnega prikaza v vsaki situaciji posebej, dojamemo, kaj se v njihovih glavah dogaja ter kako bi bilo smiselno in učinkovito vzgajati, ne da bi zgubili stik z otroki in ne nazadnje sami s sabo.
Poleg resničnih in bogatih sporočil izkušenj, ki jih knjiga ponuja,   mi je še posebno všeč, ker bralca pri vsaki izpostavljeni temi spomni na sorodne teme h katerim se lahko med branjem vrača. Tako, da ni potrebno zatikanje listkov, da si moraš kakšna dejstva še enkrat prebrati, ker te knjiga ves čas sama vodi do njih.
Izštekani najstniki in starši, ki štekajo, je knjiga, ki bi jo moral prebrati vsak starš še preden ima otroke, ko jih že ima in še enkrat, ko so ti otroci najstniki. Vsakič se bere z drugačnim srcem in drugačnimi izkušnjami v nahrbtniku.”

Simona Uršič, prof. angl, mama

“Kako ravnati z najstniki, piše v mnogih knjigah, revijah in družinskih blogih. 
Kako ravnati z mojim, piše le v tej knjigi!”

Marko Juhant, spec. ped. MVO

“Dragocena knjiga.  Ker odkriva, razmišlja, opiše primere in povzame usmeritve za ravnanje. Ker nam v zapletih z našim najstnikom ali najstnico omogoča, da razmislimo, začutimo svoje potrebe in najdemo pot za ohranitev stika. Za pogovor, ki namesto umika, boja in užaljenosti omogoči najti novo ravnotežje. V katerem ohranimo pozicijo staršev, ki so sposobni spremljati odraščanje svojega otroka v avtonomijo in sprejemanje odgovornosti. Dragocena zato, ker sta jo napisala slovenska strokovnjaka in zato, ker vključuje dileme sodobnega starševstva in sodobnega odraščanja v našem družbenem kontekstu. Ne nazadnje tudi zato, ker potrdi, da je težko biti starš, a tudi najstnik je težko biti. Ter zato, ker nas opogumi, da se poiščemo v odnosu in ga gradimo.”

Dr. Alenka Kobolt, izred. prof. za socialno pedagogiko

“Bravo Lea in Albert! Duhovito, nazorno, uporabno in predvsem razumljivo vodita vse, ki jih zanima sobivanje z najstniki skozi proces ozaveščanja in prepoznavanja njihove stiske in spremenjenega vedenja. Z izkušnjami prežeta in z ljubeznijo napisana knjiga, ki na mnogih mestih spodbudi ‘Aha!’ efekt in zrcali  vedenje odraslih. Toleranca in razumevanja do vseh oblik vedenj tako staršev kot najstnikov nam sporoča, da nismo edini, ki so se nam kdaj dogajale take stiske in daje upanje, da obstaja po NAJobdobju VAVobdobje. 
Hvala za vajin prispevek na področju vzgoje, ko ta postane nemogoča naloga.”

Ana Nuša Kern, inštruktorica Teorije izbire

“Knjiga se nedvomno pridružuje drugim na častni polici mojih najbolj priljubljenih in pogosto rabljenih, saj se bom k njej spet in spet vračala. Ob vprašanjih in zapletih pri vzgoji mojih treh otrok, za smernice pri pogovorih in svetovanjih staršem in mladostnikom, ki prihajajo k meni s svojimi dilemami, vprašanji in zagatami. V njej je pravo bogastvo znanja in izkušenj, mnogo odgovorov na vprašanja, s katerimi se srečujemo vsi, ki želimo imeti zdrave, polne in zadovoljujoče odnose. In predvsem je knjiga zrcalo meni sami – da se v njej pogledam in iskreno vprašam, kaj in kako lahko pri sebi še spremenim, kje in kako lahko še rastem. Hvala vama, Lea in Albert!”

Leja Jecelj Habič, Zavod Cezaro

“Najprej sem se ustrašila, ker je knjiga tako obsežna. Zdaj vem, da najdem v njej prav vse, kar potrebujem.
Mislim, da bi knjigo morali poznati in imeti vsi starši, ker jim bo bistveno olajšala življenje.”

Selma Vrbošek, mama in otroška zobozdravnica, VVdental

“To je to, rešilna bilka nemočnih staršev! Starši rabimo knjigo, v kateri so napisani konkretni primeri in možni predlogi rešitev. Knjiga mi je dala občutek, da nisem sama in da z našo družino ni nič narobe. Pomagala mi bo ostati odrasel starš, na katerega se bo lahko najstnik vedno obrnil in zanesel.”

Neža Čož Plevel, mama

Preberite še nekaj mnenj naših bralcev:

“Iskrene čestitke, opravila sta veliko delo. Knjigo Izštekani najstniki in starši,ki štekajo sem si izposodila v knjižnici in prebrala do 70-e strani in ugotovila, da jo moram imeti doma. Polna je dobrih nasvetov, za sedaj sem si najbolj zapomnila tisto, da nič ne pomaga, če vzkipiš in je bolje, da greš za par minut na stranišče, da se zbereš in poizkusiš umirjeno odreagirati.  Tudi to mi je dalo misliti, da ima vse korenine v nas samih in moramo najprej razčistiti sami s svojo preteklostjo.  
Želim vama, da še naprej s tako pozitivno  energijo pomagata v vsakdanjih zagatah in šoli življenja.”

Alenka Štepec

“Je pa res hecno to naše življenje. Prehecno.
O pralnem stroju, sesalcu in tudi o svojem avtu vemo dobesedno vse. Da ga ja ne bi kje zasrali, čeprav vemo, da lahko kupimo nov del ali pa nov aparat.
O sebi in o svojem otroku, o tem, kaj se dogaja v njem, kako naj se odzovemo, da bo dobil res tisto, kar v konkretnem trenutku krvavo potrebuje, da bo zrasel v odgovorno osebo, o tem pa preprosti in tudi zelo izobraženi ljudje (na drugih področjih) ne vemo dobesedno nič.
Zato se mi zdi ta vajina knjiga res dragocena. Upam, da se kar sama prodaja.”

Zvonko Pukšič, Moja bio dežela

“Z možem vsak večer bereva vajino krasno knjigo Izštekani najstniki in starši, ki štekajo. Sprva sva imela ob branju sicer občutek, da gre za preprosto knjigo o izkušnjah z najstniki in načinih, kako z njimi ravnati. Zgodbe bereva naključno, kakor naju zanimajo, ampak po dveh, treh nama je postalo jasno, da je je vsaka tako bogata s sporočili izjemnega pomena, da jih ne gre brati na dušek. Vsak stavek je zelo premišljeno napisan in nosi globoko sporočilo ob katerem bi lahko razmišljala eno uro in se pogovarjala dve:) V glavnem, knjiga je čudovita in primerna tako za starše, ki že imajo izštekane najstniki kot tudi tiste, ki imajo otroke, ki v izštekana leta šele prihajajo …”

Vesna Vilčnik, dipl.fil. (novinarka in mamica)

“Ta knjiga je res dobra. Pomembno pa je, da jo starši primejo v roke dovolj zgodaj. Problem je, da intelektualci mislijo, da je vzgoja otrok enostavna. Podobno kot vsak misli, da je kmetijstvo enostavno, pa ni enostavno ne prvo in drugo. Napisali ste odlično knjigo, ki pomaga v komunikaciji na sploh in ne samo v komunikaciji in razumevanju najstnikov.”

Barbara Trunkelj

“Ne vem s katerimi največjimi presežki bi bilo možno opisati vajino pisanje! Moje spoštovanje, vsaka čast!
Padla sem dol!!!! Iz moje najgloblje biti, iz tiste, za katero sploh ne vem, če obstaja. Lahko iskreno rečem: ‘Čestitam!’ Opravila sta angelsko delo in reees sem ponosna, da vaju poznam!!!!”

Mojca Hribar

“Knjigo Izštekani najstniki in starši,ki štekajo sem skoraj že prebrala. Če bi imela čas, bi že celo.
Moje mnenje: knjiga je napisana tako, da je sploh nisem mogla nehat brat. Ker sem hotela zvedeti še več in več.
Imela sem podobne občutke kot pri knjigi Pet jezikov ljubezni. Starši res rabimo tako knjigo, kjer so napisani konkretni primeri in možni predlogi rešitev. Meni to zelo pomaga, pa knjiga daje občutek, da nisi sam. da ni niti s tabo, niti z otrokom nič narobe. Knjiga je čista zmaga, res!”

Neža Čož Plevel

​”Ravnokar sem poln vtisov prispel domov iz predstavitve knjige “Izštekani najstniki in starši, ki štekajo”, ki je bila v Rotundi Koper.
Ker sem navdušen nad knjigo in nad vama starša – avtorja, vama bi rad namenil naslednje besede:

Vse se je začelo s stavkom moje pubertetniške hčerke:
“Oči to je moje telo, moje življenje in JAZ bom delala, kar bom jaz hotla”!
V trenutku sem utihnil in se zavedal, da sem v neznanem odnosu, v katerem nimam pojma, kako naj se obnašam do svojega otroka.
Začel sem iskati knjigo sodobnega časa, ki bi prikazala sedanje poglede na vzgojo in probleme najstnikov.

In naenkrat sem pred seboj zagledal to, kar sem iskal: razumljivo knjigo z dejanskimi situacijami, katere sem izkusil na lastni koži. Knjigo, v kateri sem prepoznal sebe in se zavedel problema v odnosu s svojo hčerko.
Knjiga Izštekani najstniki in starši,ki štekajo mi je z besedami kot so povezanost, stik, skrb, razumevanje, pogajanje, posledica, vprašanja na K,… pokazala pot iz pubertetniške zmešnjave.
Želim vama ogromno predavanj o vzgoji in čimveč prodanih knjig staršem, ki se srečujejo z najstniškimi tegobami.”

Gregor Šuligoj, oče najstnice

“Sem na 270 strani knjige Izštekani najstniki in starši,ki štekajo… Hitreje mi pri mojih 4 korenjakih ne gre, čeprav bi rada knjigo pojedla :) . Ta knjiga je resnično učbenik življenja že z otrokom, ki potrebuje postavitev prvih meja, ne samo življenje z najstnikom. Moja srednja hčera ima 9 let in pred 10 letom je potrebno prebrati Book of living with children. Imela sva priprave na zakon, imela sva priprave na porod, sestanke za v vrtec, predavanja, potem pa nič več. In ta učbenik je potrebno ŽIVETI. ŽIVETI…ŽIVETI…. ČE ne postaviš temeljev, ki so napisani v prvem delu, izgubljaš dan za dnem. STIK. tudi hiša se podre, ki jo gradimo na slabih temeljih. Moja družina ( starša ločena, pa vendar ne ločena), sama sem skušala reševati zadeve ( str. 262) pa sem se kot najstnica izgubila. Moja starša še vedno ne živita ločeno pa sta ločena oz. brez stika. Ta učenik je potrebno imeti doma, tako kot kuharica potrebuje svojo kuharico, ko vmes pozabi kako se že kuha telečja obara, ali pa naredi jagodna torta, kaj že manjka na njej, aha samo okrasek sem pozabila na vrhu torte :). Resnično najdeš vse odgovore. Imam tretjega otroka, ki je otrok s posebnimi potrebami. Še zanj ste namenili nekaj poglavij. Hitro kot starš nekje zaplavaš, a ta knjiga te pripelje v varen pristan, ni kot Titanik, ki ima vse, pa vendar na koncu potone. Primeri, v katerih se najde vsaka družina, babica in dedek. Zdaj vem kaj si bom zaželela za moj skorajšnji roj.dan. Hvala za to izkušnjo!”

Urška Hz, mama štirih otrok

“Z menoj je takole: knjige obožujem.
Nekatere pogoltnem, druge berem počasi. Spet nekatere začnem brati zadaj, malo brskam po sredini in šele nato se vžgem.
S knjigo Izštekani najstniki in starši, ki štekajo se mi je godilo še drugače. Postavila sem jo na polico v spalnico; nekaj večerov sva se sem pa tja samo spogledali.
Potem mi je knjiga rekla, da ni nujno, da jo pogoltnem, niti ni potrebno, da jo berem počasi; kakor ti čutiš, mi je šepnila.
Našle sva kompromis: berem jo kot se dozira zdravila: malo, zvečer po večerji.
Doma imam dva najstnika. Vendar sem opazila, da knjige ne berem kot mama, temveč kot najstnica. Za seboj imam puberteto, ki je nikomur ne privoščim. Knjiga mi pomaga razumeti moje potrebe, ki takrat niso bile zadovoljene in zato luknja zeva še danes. Prav zato tudi goltam: knjige, glasbo, vse kar zaduši odmev v luknji…
Ogromno sem že naredila, da se v svoji koži počutim bolje; in nikoli ne rečem ne, če se mi zdi, da lahko kaj novega izvem. Knjiga Izštekani najstniki in starši, ki štekajo mi daje prav to: veliko informacij, ki so mi v pomoč.
Je prijazna, topla in polna modrosti. Takšna sta tudi njena avtorja.
Albert in Lea; hvala za knjižno poslastico.
Objem.”

Katarina Nadrag, pisateljica

“Knjigo Izštekani najstniki in starši,ki štekajo berem počasi, čeprav bi se jo dalo na dušek, ker se dotika vročih tem, ki spremljajo odraščanje najstnikov in bi rada izvedela vso resnico kar se da hitro. A vsebina je tako nabita z uporabnimi informacijami, da bralec potrebuje čas za vmesni razmislek. Avtorja v knjigi izpostavljata resnične zgodbe in situacije v odnosih z najstnikom, ko lahko na hitro in včasih po neumnosti, ker ne znamo drugače, izgubimo stik s svojim odraščajočim otrokom, pa se tega še zavedamo ne. Ob vsaki taki izpostavljeni situaciji ponudita tudi rešitev. To niso instant rešitve, in tudi ne rešitve, ki bodo funkcionalne povsod, pri vsakem najstniku, saj je vsaka družina celica zase, s svojo vsebino in svojim načinom delovanja. So pa to rešitve s konkretno izkušnjo, ki ponujajo vpogled v najstnikov svet, ko zaradi tako plastičnega prikaza v vsaki situaciji posebej, dojamemo, kaj se v njihovih glavah dogaja ter kako bi bilo smiselno in učinkovito vzgajati, ne da bi zgubili stik z otroki in ne nazadnje sami s sabo.
Poleg resničnih in bogatih sporočil izkušenj, ki jih knjiga ponuja,   mi je še posebno všeč, ker bralca pri vsaki izpostavljeni temi spomni na sorodne teme h katerim se lahko med branjem vrača. Tako, da ni potrebno zatikanje listkov, da si moraš kakšna dejstva še enkrat prebrati, ker te knjiga ves čas sama vodi do njih.
Izštekani najstniki in starši, ki štekajo, je knjiga, ki bi jo moral prebrati vsak starš še preden ima otroke, ko jih že ima in še enkrat, ko so ti otroci najstniki. Vsakič se bere z drugačnim srcem in drugačnimi izkušnjami v nahrbtniku.”

Simona Uršič, prof. angl, mama

Mnenja recenzorjev

“Kako ravnati z najstniki, piše v mnogih knjigah, revijah in družinskih blogih. 
Kako ravnati z mojim, piše le v tej knjigi!”

Marko Juhant, spec. ped. MVO

“Dragocena knjiga.  Ker odkriva, razmišlja, opiše primere in povzame usmeritve za ravnanje. Ker nam v zapletih z našim najstnikom ali najstnico omogoča, da razmislimo, začutimo svoje potrebe in najdemo pot za ohranitev stika. Za pogovor, ki namesto umika, boja in užaljenosti omogoči najti novo ravnotežje. V katerem ohranimo pozicijo staršev, ki so sposobni spremljati odraščanje svojega otroka v avtonomijo in sprejemanje odgovornosti. Dragocena zato, ker sta jo napisala slovenska strokovnjaka in zato, ker vključuje dileme sodobnega starševstva in sodobnega odraščanja v našem družbenem kontekstu. Ne nazadnje tudi zato, ker potrdi, da je težko biti starš, a tudi najstnik je težko biti. Ter zato, ker nas opogumi, da se poiščemo v odnosu in ga gradimo.”

Dr. Alenka Kobolt, izred. prof. za socialno pedagogiko

“Bravo Lea in Albert! Duhovito, nazorno, uporabno in predvsem razumljivo vodita vse, ki jih zanima sobivanje z najstniki skozi proces ozaveščanja in prepoznavanja njihove stiske in spremenjenega vedenja. Z izkušnjami prežeta in z ljubeznijo napisana knjiga, ki na mnogih mestih spodbudi ‘Aha!’ efekt in zrcali  vedenje odraslih. Toleranca in razumevanja do vseh oblik vedenj tako staršev kot najstnikov nam sporoča, da nismo edini, ki so se nam kdaj dogajale take stiske in daje upanje, da obstaja po NAJobdobju VAVobdobje. 
Hvala za vajin prispevek na področju vzgoje, ko ta postane nemogoča naloga.”

Ana Nuša Kern, inštruktorica Teorije izbire

“Knjiga se nedvomno pridružuje drugim na častni polici mojih najbolj priljubljenih in pogosto rabljenih, saj se bom k njej spet in spet vračala. Ob vprašanjih in zapletih pri vzgoji mojih treh otrok, za smernice pri pogovorih in svetovanjih staršem in mladostnikom, ki prihajajo k meni s svojimi dilemami, vprašanji in zagatami. V njej je pravo bogastvo znanja in izkušenj, mnogo odgovorov na vprašanja, s katerimi se srečujemo vsi, ki želimo imeti zdrave, polne in zadovoljujoče odnose. In predvsem je knjiga zrcalo meni sami – da se v njej pogledam in iskreno vprašam, kaj in kako lahko pri sebi še spremenim, kje in kako lahko še rastem. Hvala vama, Lea in Albert!”

Leja Jecelj Habič, Zavod Cezaro

“Najprej sem se ustrašila, ker je knjiga tako obsežna. Zdaj vem, da najdem v njej prav vse, kar potrebujem.
Mislim, da bi knjigo morali poznati in imeti vsi starši, ker jim bo bistveno olajšala življenje.”

Selma Vrbošek, mama in otroška zobozdravnica, VVdental

“To je to, rešilna bilka nemočnih staršev! Starši rabimo knjigo, v kateri so napisani konkretni primeri in možni predlogi rešitev. Knjiga mi je dala občutek, da nisem sama in da z našo družino ni nič narobe. Pomagala mi bo ostati odrasel starš, na katerega se bo lahko najstnik vedno obrnil in zanesel.”

Neža Čož Plevel, mama

SPOZNAJTE AVTORJA KNJIGE

Albert in Leonida sta starša štirih otrok (Izak, Medeja, Ilona in Ezav) in poročena več kot 30 let.
Tudi v svojem poklicnem svetu se ukvarjata z odnosi v družinah, s partnerskimi odnosi in odnosi v poslovnem svetu. Raziskovanje dinamike odnosov je njun izziv in velika motivacija v življenju.
Kako sprejemati različnost in v tem ostati povezan? To je tako staro vprašanje, kot kako ostati mlad. Prav zaradi osebne izkušnje verjameta, da to veščino lahko osvojimo z učenjem in raziskovanjem samega sebe.

Dr. Albert Mrgole

Albert je psiholog, doktoriral je iz sociologije kulture in opravil specializacijo sistemskega družinskega terapevta na medicinski fakulteti, je v procesu zaključevanja Emotionally Focused Therapy. V praksi deluje že skoraj 3 tri desetletja, večino časa tudi skupaj s svojo ženo Leonido.

Albert je avtor strokovnega dela knjige in soavtor zgodb.

Leonida Mrgole

Leonida je refleksoterapevtka, ter v procesu izobraževanja Emotionally Focused Therapy.

Z Albertom sta starša štirih odraslih otrok.

Knjiga je nastala iz lastnih izkušenj, ki sta jih pridobila kot starša, z individualnega dela z družinami, ter z izkušenj na delavnicah za starše.

Leonida je avtorica zgodb in soavtorica strokovnega dela.

 Sta vodilna terapevta, predavatelja in učitelja parov in staršev  v Sloveniji.

Sta odlično usposobljena za delo s skupinami in s posamezniki. Imata ogromno praktičnih izkušenj, na osebnem in na profesionalnem področju, ki jih nesebično delita s svojimi udeleženci.

KNJIGA KI POVEZUJE IN ZBLIŽUJE.

 Knjige v knjigarnah ni. Lahko jo kupite tukaj.

Cena knjige je 35€ + poštnina. 

Izštekani najstniki in starši, ki štekajo, knjiga