Koliko časa vam vzamejo odnosi v družini?

Radovednost je ena od boljših lastnosti, ki jo ima človek, čeprav ji velikokrat v negativnem smislu rečemo firbec.

Tako, kot vsaka stvar ima tudi radovednost svoj drugi pol.

Zdrava radovednost pa je vsekakor tista, ko sami sebe sprašujemo o za nas pomembnih stvareh in iščemo odgovore.

Tako se tudi sama sprašujem o tem ali so bili mladostniki preteklih generacij tudi v takih stiskah, kot so mladostniki danes.

Zmedena sem, ker je bilo v preteklosti manj znanja, manj strokovnjakov, manj empatične vzgoje…

Ali so stiske bile in se o njih ni govorilo?

Vrtim se v teh vprašanjih, v mislih se pogovarjam z mami in očijem… Nihče od njiju ni imel kičastega življenja…

Vse skupaj so samo ugibanja.

Lahko pa pogledam sebe.

Kot najstnica sem se veliko ukvarjala s tem kako izgledam, od 11 leta sem bila non stop zaljubljena in posledično se mi je to poznalo povsod v življenju.

Slaba koncentracija, raztresenost, žalost, skrb, da me nihče ne bo imel rad (itak, sem se vedno zaljubila v ‘napačne’ fante) in še kaj…

Danes bi rekli – Ona je lena, površna, nezainteresirana…

Vam je znano? Verjetno bi fasala kakšno diagnozo. Depresija verjetno ne, ker sem ves cajt frlela okoli v upanju, da bom srečala tistega, ki mi je bil tisti moment všeč.

ADHD… povsem možno. Meni se mora dogajati, pa tudi, če samo jočem v enem kotu. Ampak, ko bom nehala jokati, se mora dogajati nekaj novega.

Pa se mi spet pripelje vprašanje… Kaj je bilo drugače?

Drugačna je bila predvsem ena stvar.

Odrasli so bili bolj prisotni v naših življenjih. Včasih je bilo to nezaslišano grozno po drugi strani pa so me opazili, zaposlili (ne samo s šolo), fokus ni bil na storilnosti ampak na tem, da nekaj ustvarjamo skupaj. V glavnem za dom.

Danes kar naprej hitimo. Hitimo iz službe, kuhat, razvažat otroke, delat za šolo… Starši smo zelo prisotni, ampak ne v otrokovih življenjih. Prisotni smo v naravi storilnosti.

Lahko rečem, da je vprašanje »A si že…?« eno najbolj pogostih vprašanj v družinah. Vprašanje, ki ubija vse, kar dobi pod svoj vprašaj.

Tudi starši, ki se odločate za vstop v skupnost SKULAM, zelo pogosto vprašate: Koliko časa mi bo to vzelo?

Lahko vam zlahka odgovorim z novim vprašanjem:

»Koliko časa vam danes vzamejo odnosi v družini?«

Koliko časa razmišljate, kako ga spraviti s telefona, kako iz njega zvabiti kakšen stavek, kako ga motivirati, kako se povezati s partnerjem, da se ne bosta ves čas prepirala o vajini različnosti?

Točno toliko časa vam vzame SKULAM. Samo da vaše misli postanejo bolj jasne, da veste kaj želite, veste, kje lahko delate spremembe, da vam en ubijalski stavek vašega najstnika ne zagreni celega tedna ali meseca….

In nenazadnje, če dobro pogledamo, odnosi nam v resnici vzamejo ves čas. Kadar se v njih počutimo dobro smo veseli in kreativni, kadar se ne, smo uničeni in živi mrtvi.

Torej je izbira naša. Ali se bomo z odnosi aktivno ukvarjali in vanje investirali svoj čas, energijo in tudi denar ali pa bomo pustili, da spontano tečejo, kot pač tečejo in če ne tečejo OK, imamo pač smolo.

Moja izkušnja je, da sem v spontanih odnosih spregledala veliko pomembnih trenutkov in sem hvaležna se učim zavestnega bivanja z mojimi najdražjimi in tudi z vami. To mi paše, čeprav je včasih tako svinjsko težko, da se vprašam zakaj raje ne gledam španskih nadaljevank.

Ampak jaz nisem iz španske zgodbe, nisem je izbrala.

Včasih bi napisala, da temeljno znanje dobiš v Skupnosti staršev najstnikov SKULAM, danes z gotovostjo trdim, da dobiš veliko več. Dejansko dobiš kolikor želiš vzeti.

Te zanima več?

Klikni tukaj in poglej: https://vezal.si/skulam-predstavitev/

Skupnost je plačljiva. Članstvo v skupnosti je minimalno 6 mesecev, 100€/mesec ali 540€ v enkratnem znesku.

Za dodatna vprašanja sem na voljo v komentarjih ali v ZS:

Hvala, ker skupaj z nama gradiš lepi svet, Lea in Albert

Objavo lahko enostavno delite s prijatelji z enim klikom: