Kaj je svetovalni ali terapevtski pogovor?

Strokovno ozadje za delo sta družinska sistemska terapija in Imago terapija, kjer je izhodišče, da člani družine živimo v medsebojnih povezavah in da vedenje enega vpliva na vedenje vseh. Družina se mora nenehno prilagajati razvojnim in drugim spremembam, kar ni vedno preprosto. Povrhu imajo velik vpliv tudi vzorci, s katerimi smo sami odraščali v naših primarnih družinah.

Terapevtsko delo poteka prek vprašanj, ki družinskim članom pomagajo razumeti določena dogajanja, prepričanja in vedenja. Načelo dela je, da je terapevt nevtralna oseba, ki se ne opredeljuje za to, kaj je prav in kaj ne. Prav tako nima vnaprej pripravljenih instant rešitev. Vsaka družina ima svoja pravila in svoje načine delovanja. Za odločitve glede sprememb se odločajo družinski člani sami, glede na to, kolikor zmorejo. Terapevt pomaga družini raziskati vzorce vedenja, prepričanja in zgodbe ter spremeniti tiste, ki jo ovirajo pri razvoju. Družini pomaga vzpostaviti razmerja moči, ki ji omogočajo boljše delovanje. Družino spodbuja, da uporabi svoje izkušnje, znanja in sposobnosti ter najde zase primerno rešitev.
Število članov družine, ki sodelujejo na pogovoru, je odvisno od dogovora in procesa dela.
Po prvem srečanju izdelamo načrt dela in družini prepustimo odločitev za dogovor o nadaljevanju dela. Običajno je potrebnih najmanj pet srečanj, da se v družini zgodijo določene spremembe in se utrdijo spremenjeni vzorci vedenja.
Naučili se boste komunicirati tako, da boste razumeli sebe in partnerja in da boste s svojimi vedenji gradili vajin odnos.

Kaj je partnerska in družinska terapija?

Strokovno ozadje je družinska sistemska terapije, kjer je izhodišče, da člani družine živimo v medsebojnih povezavah in da vedenje enega vpliva na vedenje vseh. Družina se mora nenehno prilagajati razvojnim in drugim spremembam, kar ni vedno preprosto. Ob tem imajo velik vpliv tudi vzorci, s katerimi smo odraščali sami. Poslužujemo se tudi tehnike Imago dialoga in drugih terapevtskih intervenc.
Z našo pomočjo družina najde svoje vire moči, nove vzorce komunikacije ali druge spremembe, ki ji pomagajo pri boljšem delovanju na dolgi rok. Pri tem verjamemo tudi v moč dolgoletnih lastnih izkušenj in praktičnih rešitev pri lastnem družinskem življenju s štirimi otroki, ki so sedaj najstniki.
Število članov družine, ki sodelujejo na pogovoru, je odvisno od dogovora in procesa dela.
Po prvem srečanju izdelamo načrt dela in družini prepustimo odločitev za dogovor o nadaljevanju dela. Običajno je potrebnih najmanj pet srečanj, da se v družini zgodijo določene spremembe in se utrdijo spremenjeni vzorci vedenja. Pogostost srečanj je med dvema in štirimi tedni.
V primerih, kjer starši potrebujejo več praktičnih navdihov za vzgojo, je priporočljiva udeležba na treningih Modri ključ za pare in posameznike, ki je izobraževalno izkustvenega značaja in ni terapevtska. Mnogi, ki se udeležijo delavnice, sploh ne potrebujejo več individualnih srečanj, oz. individualno delo poteka potem hitreje in bolj učinkovito, saj pridobite konkretne veščine, ki jih na individualnih srečanjih sprejemate zelo postopoma.

Prednosti dela s terapevtskim parom
Sva edina zakonca v Sloveniji, ki terapije izvajata skupaj.
• Manj potrebnih terapij do spremembe
• Večji občutek varnosti za kliente
• Dodatna pomoč pri razumevanju dveh različnih svetov
• Več različnih perspektiv iz stališča različnih spolov
• Oba partnerja imata večji občutek, da sta enakovredno upoštevana
• Večji preplet in dopolnjevanje strokovnosti s praktičnimi rešitvami
• Več pomoči obema, ko je en od partnerjev v obrambi
• Bolj odgovorna izbira pri pomembnih odločitvah
• Pogled na dogajanje in dinamiko vidimo v bolj celoviti luči
• Po vsakem srečanju skupaj analizirava dinamiko in bolj učinkovito načrtujeva delo za naprej
• Onemogočeno je, da bi se terapevt nehote postavil na stran enega od članov družine
• Več možnosti izbire konkretnih predlogov za ravnanje
• Bolj živahen potek srečanj
• Več intenzivnosti pri delu na srečanjih

V čem sva posebna?

Posebnost najinega pristopa je, da delujeva v paru, kjer se dopolnjujeva v vlogah strokovnih ekspertov in izkušenih partnerjev ter staršev v najbolj nenavadnih življenjskih situacijah.
Udeleženci najinih seminarjev, treningov in predavanj poudarjajo najino močno energijo, kjer iskreno in brez olepševanj pripovedujeva tudi lastne zgodbe, v katerih so skrite številne izkušnje, iz katerih sva se učila, gradila svoj odnos in svojo modrost vsakdanjega življenja. To daje najinemu delu poseben pečat prepričljivosti in vzbuja pri ljudeh zaupanje, saj se s svojim razumevanjem neposredno približava temam, ki so za udeležence bistvenega pomena. Ker najino delo izhaja iz tega, kar živiva v svojem družinskem življenju, lahko v vsaki situaciji na podlagi bogatih lastnih izkušenj najdeva vselej nenavadne uporabne rešitve, ki so prepričljive. S tem odpirava ljudem nove perspektive, kar je prvi korak na poti sprememb k učenju drugačnih ravnanj.

ZAUPNOST IN VAROVANJE PODATKOV:
Vse informacije, posredovane v terapevtskem ali svetovalnem pogovoru, so zaupne narave, zadržane med osebami, ki so prisotne na obravnavi in jih varujemo po zakonu o varovanju osebnih podatkov.

TERAPEVTSKA POGODBA:
Da vam lahko pomagamo pri spremembah, za čas dela sklenemo terapevtsko pogodbo, ki nas zavezuje k skupnemu sodelovanju za določen čas.

Start typing and press Enter to search

Z nadaljevanjem uporabe spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov, ki bodo vašo uporabniško izkušnjo naredili slajšo. Več informacij

Na strani uporabljamo piškotke, da vam lepše prikažemo vsebino in merimo obiskanost. Če boste uporabljali stran brez spremembe nastavitev piškotkov se strinjate z njihovo uporabo.

Zapri