PREOBRAZBA DRUŽINE – FAMILY BUILDING®
Inovacija, ki je plod dolgoletnega dela in izkušenj z družinami pri Vezalu! Popolna novost pri delu z družinami v Sloveniji! Način dela z družino, ki ga tudi drugje v svetu še nismo zasledili.

Kaj je Family building?
Družinska terapevta Lea in dr. Albert Mrgole prideva k vam na dom in ves proces dela z družino poteka v vašem domačem okolju.
To je nov pristop pri delu z družinami, ki je nastal na podlagi preteklih izkušenj, ko smo največje spremembe v družinah dosegali ob kratkotrajnih obiskih v domačem družinskem okolju.

Kdaj se družine odločajo za Family building pomoč?

* Ko se vrtimo v krogu in gredo zapleti samo še na slabše.
* Ko se partnerja ne moreva dogovoriti, kateri naj odloča v vzgoji.
* Ko smo poskusili že vse, a ne najdemo pravega izhoda.
* Ko imamo občutek, da so otroci popolnoma prevladali nad starši.
* Ko je napetost postala vsakdanji vzorec naših medsebojnih odnosov.
* Ko smo zaskrbljeni do te mere, da sami ne znamo več ukrepati, a vemo, da je to nujno potrebno.
* Ko sva prepričana, da sva kot partnerja izčrpala vse možnosti, a se nič ne spremeni.

Katere korake vsebuje Family building?
Prvi korak je dogovor za prvo srečanje, na katerega po dogovoru in presoji povabimo samo partnerja (starša) ali pa še koga od drugih družinskih članov. Na prvem srečanju, ki poteka v naših prostorih v Kamniku, zberemo vse potrebne informacije za nadaljevanje dela. To srečanje traja okoli ene ure in je brezplačno.
Po informativnem srečanju izdelava načrt dela z družino, v katerem opiševa ideje potrebnih sprememb, predvideni obseg dela s predlogom terminov za obisk na vašem domu.
Ko potrdimo termine in dogovorimo obseg, sklenemo dogovor o izvajanju dela z družino na domu.
Obisk na domu pomeni najino prisotnost v življenju družine v različnih časovnih obdobjih, lahko je od enega dopoldneva, enega popoldneva ali celega dne. Najini obiski na vašem domu so odvisni od nalog, ki jih prejmete in od dinamike, ki se odvija v življenju vaše družine. Lahko prideva na več krajših obiskov ali pa enkrat za cel vikend. Število obiskov in njihov obseg določimo v dogovoru glede na vaše potrebe in potrebne spremembe ter glede na hitrost procesa sprememb, kakor ga sami zmorete.
Zadnji korak je kontrolni obisk na vašem domu po določenem času, kjer skupaj preverimo, kako so spremembe postale del vašega novega življenja in kako trdno delujejo.
Po zaključku dela s celo družino je možna tudi odločitev, da starša (partnerja), ali samo eden od staršev, nadaljuje z individualnim svetovanjem ali z vključitvijo v treninge Modri ključ, Zeleni ključ ali Okrepčevalnica za starše.

Kaj konkretno delamo pri Family building?

Najprej opazujeva dinamiko vašega družinskega življenja v najbolj vsakdanjih situacijah vašega domačega življenja.
O najinih opažanjih vam sporočiva na skupnem pogovoru.
Skupaj raziskujemo možnosti za spremembe, ki jih izvedemo z majhnimi koraki, potem, ko se prepričamo, da jih družina zmore.

* Družina dobi določene naloge, ki jih izvaja sama.
* Opazujemo, kako poteka življenje v družini po dogovorjenih spremembah in kako so spremembe vnesle večjo učinkovitost v družinskem življenju.
* Naučimo vas, da sami najdete načine, ki najbolje ustrezajo vsem družinskim članom.
* Naučimo vas, da živite samostojno in učinkovito.
* Preverimo delovanje sprememb in boljšega delovanja družinskega sistema na dolgi rok.

Koliko časa ?
O obsegu se dogovorimo na prvem srečanju in glede na dinamiko poteka sprememb.

Kakšni so učinki? Kaj lahko pričakujemo?
Delo na spremembah v domačem okolju je veliko bolj učinkovito v primerih, ko se družinski člani zapletajo v ponavljajoče vzorce, ki jih sami ne zaznajo.
Spremembe zadevajo podporo pri vpeljavi določenih vedenj, ki jih starši pred tem niso zmogli sami in pomenijo večjo funkcionalnost za družino.
Zagotovo lahko pričakujemo, da se bomo naučili sporočati na tak način, da bomo v družini slišali drug drugega.
V primerih konkretnih ravnanj lahko pričakujete demonstracijo novih vedenjskih vzorcev na zelo konkreten način in jih takoj preskusite tudi pri sebi (kako biti odločen, kako postaviti meje, kako ohraniti stik, kako sporočiti jasna navodila, kako poslušati do konca…).

Mnenja uporabnikov
»Če vaju ne bi bilo pri nas doma, bi jaz še naprej ravnala histerično in bi do konca pokvarila odnos s 16-letno hčerko. Kar je najbolj zanimivo, ko sem zadnjič upoštevala, kar smo se dogovorili in je delovalo ob vajinem obisku: tudi mož se je spremenil in sva se pogovorila, brez da bi se skregala.«
»Nisem si znala predstavljati, kako bodo vajin obisk sprejeli otroci. Sta jih prav navdušila. Se vidi, da imata izkušnje s štirimi. In po vajinem odhodu je pri nas kot bi naredili generalni remont.«
»Najprej se mi je zdelo, da veliko tvegamo, tudi zaradi denarja. Nisem pričakoval tako konkretnih napotkov. Tega se sam nikoli ne bi domislil. Zdaj si sploh ne predstavljam, da bi še lahko živeli po starem. Nisem si znal predstavljati, da lahko z ženo toliko stvari narediva sama. In po pravici rečeno, midva sva zaradi izboljšanja najinega odnosa največ pridobila. To je bila najbolj pametna investicija v najinem zakonu.«
»Mislil sem, da se bomo samo pogovarjali. Vajine rešitve so res presenetljive, tako glede delovanja kot glede preprostosti za izvajanje. Vidi se, da imata ogromno izkušenj iz življenja. Najbolj me preseneča, da to kar traja.«

Vprašanja
Ali je Family building mogoč tudi v primerih, kjer vzgaja samo en od staršev?
Če ste se sami znašli v slepi ulici in bi želeli dobiti konkretno vzgojno pomoč, je to vsekakor najbolj neposreden način, da se tega naučite.
Kdaj je Family building najbolj učinkovit?
Kadar ste pristni, kadar se družina ne pripravlja posebej na najin prihod in živi svoje običajno vsakdanje življenje.
Učinkovitost je praviloma večja pri otrocih, ki so mlajši, čeprav je res, da so se doslej za pomoč več odločali starši z odraščajočimi otroki.
Kaj je bolje, po učinkovitosti in po ceni: individualna terapija ali Family building?
Načeloma je ena ura individualne terapije cenejša. Vendar se po eni uri v družini še ne zgodijo spremembe. Včasih traja celo leto, da starši zmorejo prenesti spremembe iz terapije v življenje in da družina začne delovati na novo. Pri Family building pa spremembo naredite takoj in tudi takoj vidite njeno delovanje. Navadno v enem ali dveh vikendih. Iz vidika končnega učinka je Family building učinkovitejši, hitrejši in cenejši.

Start typing and press Enter to search

Z nadaljevanjem uporabe spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov, ki bodo vašo uporabniško izkušnjo naredili slajšo. Več informacij

Na strani uporabljamo piškotke, da vam lepše prikažemo vsebino in merimo obiskanost. Če boste uporabljali stran brez spremembe nastavitev piškotkov se strinjate z njihovo uporabo.

Zapri