Krizne intervencije za svetovalne in vodstvene delavce

Specialistični modul, dvodnevno izobraževanje (15 pedagoških ur, do 20 udeležencev)

Specialistično izobraževanje s povsem novimi pristopi sistemske in imago tehnike, ki si ga privoščite, ko pri svojem rutinskem delu potrebujete novo perspektivo.

Svetovalni delavci so pogosto na udaru, izpostavljeni nasprotnim interesom v konfliktnih in drugih težkih situacijah, ko je treba ravnati urgentno in učinkovito:
• starši pridejo in se pritožujejo čez učitelje;
• starši pričakujejo pomoč, a nikakor nočejo slišati druge plati;
• starši so lahko nestrpni do šole in ovirajo sodelovanje;
• učitelji se pritožujejo čez učence in pričakujejo pomoč iz pisarne;učitelji imajo težave v komunikaciji s starši;
• učenci so v stiskah zaradi medsebojnih sporov in dolgoletnih zamer;
• sodelavci so obremenjeni drug z drugim;
• vodstvo pričakuje ukrepanje v težavnih razredih ali delo s težavnimi učenci.

Potrebno je usklajevati nezdružljive interese in ljudi na različnih pozicijah moči. Situacije so zelo stresne in poklicanost svetovalnega delavca vodi k iskanju rešitev, mnogokrat pa tudi k nepotrebnemu nalaganju bremen na lastna ramena.

Naučili vas bomo:
• komunikacije s starši na način, kjer odgovornosti ostajajo tam, kamor sodijo;
• slišati starše v njihovi koži in na način, kjer lahko vzpostavimo empatijo in medsebojno sodelovanje na nevtralen način, kjer ohranimo lastno avtonomijo;
• nekaj najbolj uspešnih vprašanj in prijemov pri svetovanju staršem in delu z njimi;
• vodenje dialoga v primeru napetosti med različnimi stranmi, uporabno za mediacijo med učenci, starši ali sodelavci.

Izobraževanje je trening veščin na konkretnih praktičnih primerih iz dolgoletne prakse in primerih, ki jih boste izpostavili sami. Učili se boste po modelu, ob demonstraciji.

NAROČILA

Za dogovore in dodatne informacije nas pokličite na tel. 041/265-332, 041/811-999 ali kontaktirajte prek elektronske pošte (info@vezal.si ali albert.mrgole@vezal.si).

Če želite redno prejemati obvestila o naši ponudbi, razpisanih terminih in drugih novostih, nam pošljite mail na (albert.mrgole@vezal.si).

Mnenja udeležencev

 

»Komunikacija s starši v težavnih primerih«

(Vikend seminar, 16 ur)

Izobraževanje temelji na podlagi preizkušenega modela, ki omogoči učenje veščin na način praktične izkušnje. Svetovalni delavci se velikokrat znajdejo v situaciji, ko morajo s starši deliti izkušnje vedenja otrok, ki niso želene ali prijetne. Naučiti jih želimo, da bodo to vlogo opravili na način nevtralnosti in z učinkom kooperativnosti pri starših; da se starši ne bodo odzvali obrambno in odklonilno, temveč na način, kjer lahko otrokom, ki so skrenili s poti, skupaj nudijo najbolj učinkovito podporo.

S tem delom bi sklenili smiselni krog podpornih ustanov v povezavi med otroci, starši in šolo; prav tako bi vpeljali enoten način komunikacije v primerih, ki so lahko zaskrbljujoči.

Cilji

Opremiti svetovalne delavce za obvladovanje »težjih« primerov na šoli, kjer je potrebno vključiti tudi sodelovanje s starši.
Opremiti svetovalne delavce za pridobivanje staršev in vzpostavljanje sodelovanja.
Udeleženci so opremljeni za samostojno rabo učinkovitih veščin dialoga v težavnih medsebojnih situacijah. Z zagotovilom delovanja na dolgi rok in uporabnostjo v drugih situacijah!

Metode dela

Dvodnevna 16 urna delavnica. Petek popoldan, sobota ves dan (ali po dogovoru ob popoldnevih).

Vadili bomo tehniko vodenja dialoga v izbranih situacijah z možnostjo, da udeleženci izpostavijo konkretne izkušnje iz lastne prakse. Primere bomo obdelali na način konkretnih veščin (metoda učenja na lastni koži), ki omogoča resnično sodelovanje s starši in bo v pomoč pri profesionalnem delu.

Velikost skupine: do 20 (zbiranje prijav)
Izvajalca: Leonida Mrgole Imago edukator in dr. Albert Mrgole, sist. druž. ter., Imago ter., univ. dipl. psih.

 

 

 

Start typing and press Enter to search

Z nadaljevanjem uporabe spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov, ki bodo vašo uporabniško izkušnjo naredili slajšo. Več informacij

Na strani uporabljamo piškotke, da vam lepše prikažemo vsebino in merimo obiskanost. Če boste uporabljali stran brez spremembe nastavitev piškotkov se strinjate z njihovo uporabo.

Zapri