Dvodnevna delavnica bo potekala v petek 26.1. 2018 17.00 do 21.00 in v soboto 27. 1. 2018 od 9.00 do 16.00.


Delavnica je namenjena vsem staršem, ki si želijo pridobiti novih veščin komunikacije, postavljanja meja in vzdrževanja stika s svojim otrokom.

Pokazali vam bomo, kako razumeti vedenja, ki se vedno znova in na isti način vrtijo v naših odnosih in seveda – kako iz teh ‘plesov’ izstopimo.

»Pregovarjanje, igre, kdo je močnejši, izguba avtoritete pri starših, izguba stika in zaupanja pri najstniku. Je lenoba res lenoba? Zakaj se ne uči? Kako naj mu dopovem? Skrbi me njegova družba… Nesoglasja glede vzgoje v partnerstvu. Grožnje. Skrbi me, ker ne vem kaj se z njim dogaja. Apatija pri otroku, izguba moči pri starših – nemoč, bojim se svojega otroka, ne upoštevanje pravil in dogovorov, to je popolnoma drug otrok, kako naj se prilagodim spremembi, sram…«

To so pogosti občutki, s katerimi se srečujejo starši najstnikov. Na delavnici se naučimo, kako izstopiti iz drvečega vlaka, ki nam onemogoča stik in v odnose prinaša nemoč, skrb in odtujenost.

 

Oglejte si predavanje iz Cankarjevega doma: Izštekani najstniki in starši, ki štekajo

 

Kaj bo po delavnici drugače?

 1. Vedeli boste kako poteka dinamika v odnosih.
 2. Razumeli boste svoja vedenja in vedenja vašega najstnika.
 3. Vedeli boste, kaj pomeni varen odziv in lahko ga boste začeli uporabljati. To je proces učenja, ki se ne zgodi čez noč.
 4. Razumeli boste kaj pomeni čustven odziv in lahko se boste začeli učiti ravnati s čustvi (proces)
 5. Vedeli boste, kako narediti vizijo in načrt za samostojno delo v šoli. Kako spuščati nadzor? Vse to in še več, dobite na delavnici, ki vas bo znova povezala z vašim otrokom.
 6. Na delavnici boste dobili znanje iz konkretnih veščin in konkretnih prijemov za varen stik in komunikacijo z vašim najstnikom.
 7. Delavnica bo prebudila vašo ustvarjalnost v smeri iskanja rešitev, ki so učinkovite in funkcionalne v vaši družini.

Dobrodošli tudi starši s težjimi vprašanji:

Se soočate z malodušjem pri vašem najstniku? S poraznimi rezultati? Z neopravljenimi popravnimi izpiti? S pretirano obremenjenostjo? Z lenobo? Vas moti način, kako se vaš najstnik verbalno odziva? Prestopa meje in ga ne znate ustaviti? Ste ločeni in vedno kadar otroku ni kaj prav ‘pobegne’ k drugemu staršu, kjer veljajo drugačna ‘bolj prijazna’ pravila? Ali živite v hiši z mnogo sorodniki in nimate moči, da bi lahko sami vzgajali? In kar je najhuje, ali dobivate občutek, da izgubljate stik z vašim najstnikom? Da ne veste kaj razmišlja, s kom se druži, kako gleda na svet, prestopa meje in ne upošteva dogovorov? Se ubadate z občutki krivde, da ste nekaj naredili narobe?

Ali ste v paniki, ker z vašim najstnikom nimate stika in pojma nimate kaj se z njim dogaja? Nimate nobenega vpliva več in se soočate z odtujenostjo, ignoranco, lažmi…?

Ali pa morda sploh še nimate najstnika in se želite v naprej pripraviti?

Vem, še veliko več je vprašanj, kot je zgoraj omenjenih. Obdobje najstništva pomeni spremembo za vso družino. Večina staršev misli, da so to kratkotrajne ‘muhe’ in upori, vendar ni tako. To je obdobje, ko našega otroka najlažje izgubimo. Zelo hitro se nam lahko zgodi, da ne vemo več nič o njem, ne poznamo njegovih prijateljev, ne vemo kako razmišlja…

Delavnica je posebna priložnost za vas, da rešite stisko ali problem na način, ki bo miroljuben in bo v vašo družino prinesel povezanost in stik. Lahko si obetate mirnejše življenje in miren spanec.

 

 

Scan0002

Kaj potrebuje najstnik?

 • Najbolj potrebuje starše, na katere se lahko nasloni, starše, ki so odrasli, ki štekajo.
 • Varno okolje, kjer se bo počasi odcepil in naučil samostojnosti.
 • Meje, ki bodo omogočale varnost njemu in njegovim staršem.
 • Način komunikacije, kjer se bo počutil razumljenega in slišanega.
 • Občutek, da mu zaupamo in da nam je mar zanj.
 • Prostor, kjer si lahko ustvari svojo identiteto.
 • Kako karkoli prepovedati, če ne smemo uporabiti besede ‘NE’.
 • Izkušnje, ki jih bo pridobil in rešil sam, brez našega nadzora.
 • Občutek, da z njim ni nič narobe, da je sprejet tak kot je.

Kaj potrebujemo starši?

 • Občutek varnosti.
 • Zaupanje do otroka.
 • Lažje nam je, če vemo kako naš najstnik razmišlja.
 • Če poznamo njegov ‘vrednostni’ sistem (vrednote, navezanost).  Veliko ustvarjalnosti – kako kazen nadomestiti s posledico.

Lahko pridem sam(a) ali morava priti oba?

Če prideta partnerja skupaj, bosta od delavnice iztržila največ, saj bosta lahko spremembe doživljala skozi lastno, individualno izkušnjo in se o tem pogovarjala.

V primeru, da eden od partnerjev ne želi priti, je vseeno dobro, če pride en sam. En sam lahko naredi ‘čudeže’, saj se spremembi vedno prilagodi cel sistem.

Lokacija

Delavnica bo potekala v Ljubljani ali okolici. O lokaciji vas bomo obvestili vsaj 10 dni pred dogodkom.

Prijavite se lahko preko spletne prijavnice, preko e-mail naslova prijava@vezal.si ali na GSM 041265332.

Cena delavnice

240 € za par oziroma 150 €  za posameznika ali 270€ za par oz. 170€ za posameznika. Vi izbirate z datumom prijave.

Zgodnja prijava: 240 €/par ali 150/pos do 8. januarja 2018, po tem datumu velja višja cena.

Po prijavi vam pošljemo podatke za plačilo. Za rezervacijo mesta je potrebno predplačilo 50 € na osebo, ki ga v primeru  prepozne odjave ne vrnemo. Odjaviti se morate vsaj 7 dni pred začetkom delavnice. DDV je vključen v ceno.

Prijavite se zdaj, ker je število mest na delavnici omejeno na 16 udeležencev.

Preko: prijava@vezal.si

Spletne prijavnice: KLIKNI

Imate vprašanje? Pokličite 041265332

Vtisi udeležencev

Skupinska delavnica pri Albertu in Lei je bila najina prva tovrstna izkušnja. Nisva imela predstave, kako sploh bova podelila najine težave pred skupino neznanih ljudi, še manj pa, kako na taki skupinski terapiji sploh pridobiš konkretne rešitve.
Še posebej zato, ker sva imela občutek, da se najina tema nekoliko razlikuje od ostalih, recimo, klasično najstniških.
Pa vendar se je izkazalo, da se je delček vsakega dotaknil tudi naju in z lahkoto sva se preslikala v prav vsako od danih situacij. Ugotovila sva, da so težave nas vseh, v svojem bistvu podobne.
Vaje na konkretnih primerih so nama pokazale ogromno možnosti za graditev drugačnih odnosov, pogledov z druge strani. Dva polna dneva v sproščenem vzdušju sta minila prehitro in lahko bi še in še…
Vsi pa smo si bili enotni, da bi eno Leo in Alberta potreboval kar doma, za vsak primer…
Dala sta nam cel kup orodij in vzvodov, da znova lahko začnemo znova.

Delavnico priporočam  staršem, ki čutijo nemoč pri odraščanju otroka in vsem staršem, ki vzgojo vidijo kot pomemben on odgovoren delež za otrokovo življenje.
Dobrodošla je pravzaprav za vse starše, ki želijo bodoče najstnike varno pripeljati v svet odraslih.

Lea in Albert, krasna sta!
***
Osebno sem velikokrat (prevečkrat?) skeptičen do takšnih in drugačnih delavnicah na katerih se vrta po dušah. Kaj češ, nismo vsi humanisti.
Da bi se ognil kolateralni škodi, ki bi jo povzročila zavrnitev ženinega predloga, da obiščeva delavnico, sem nadel stoično kožo in prišel.
In ni mi bilo žal, niti najmanj. Ne samo da sem mnogo pridobil, potrdil nekatera in popravil druga razmišljanja, pomislil sem da bi te, tako prepreoste resnice moral slišati mnogo prej, takoj potem, ko sem na svet spravil pamže. Menim, da so te vsebine nujne, da jih sliši vsak, ki bi rad vzgojil pokončne in zdrave osebnosti in, res je, tudi sebe uravnal v pravo linijo.
Da ne omenim, koliko grenkih izkušenj in razmišljanj bi prihranila z ženo. Torej, hvala za dva lepa dneva. Res je v soboto, ko sem se vozil v Ljubljano na vajino delavnico, sem se je veselil.
***

Vpišite iskalni niz in stisnite Enter

Z nadaljevanjem uporabe spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov, ki bodo vašo uporabniško izkušnjo naredili slajšo. Več informacij

Na strani uporabljamo piškotke, da vam lepše prikažemo vsebino in merimo obiskanost. Če boste uporabljali stran brez spremembe nastavitev piškotkov se strinjate z njihovo uporabo.

Zapri