670px-Stop-Taking-Things-Personally-Step-1

 

TRENING PRIMEREN ZA VSE STAROSTI OTROK – OD 0 DO 100 LET.

Ko se nam rodi otrok, je ves nebogljen, potreben zaščite, varnosti in ljubezni. Mi smo razneženi, navdušeni nad tem malim čudežem življenja in v sebi imamo samo eno željo. Da ga obvarujemo pred vsem hudim.
Tako se začne naše družinsko življenje.
Nato poslušamo zgodbe, kaj je prav in kaj narobe. Beremo knjige o vzgoji. Brskamo po forumih. Ob ‘grožnjah’ kaj lahko nastane iz našega otroka, če bo doživljal travme, postanemo nesigurni vase, vse bolj mu popuščamo. Ne prepoznamo več, kaj je otrokova potreba in kaj želja. Ne prepoznamo več lastnega mnenja o sebi. V medijih beremo, kaj je za otroka najbolje… Otrok pa ob tem doživlja največjo travmo svojega življenja. Zmedene starše, ki vzgajajo po navodilih, ki so jih morda celo narobe razumeli. Prestrašene starše, ki ne znajo reagirati, ko otrok potrebuje učenje. Starše, ki ne naredijo nič, ker ne vejo, kaj je prav in kaj narobe. Samo, da ne bo travme. V vsej tej kolobociji malček izgublja varnost, zgradi svoje strategije, da se zaščiti in nam tako majhen pa tako močan, čez noč ‘zraste čez glavo’.
Da otroka vzgojimo čim bolj varno in s čim več izkušnjami za začetek potrebuje jasno začrtane meje.
Zato otroka začnemo vzgajati, ali bolje rečeno učiti, tisti trenutek, ko se rodi. Prva šola učenja je hranjenje, spanje in prvi nasmeh… Kakšen bo njegov odnos do postelje, hrane in soljudi? Iz vsega tega nato razširimo vzgojo na življenje, oz. na tisto čemur nekateri še rečemo vrednote.

Kaj potrebuje otrok?
• Varno okolje, kjer se bo počasi odcepil in naučil samostojnosti.
• Meje, ki bodo omogočale varnost njemu in njegovim staršem.
• Način komunikacije, kjer se bo počutil razumljenega in slišanega.
• Občutek, da mu zaupamo in da nam je mar zanj.
• ‘Prostor’, kjer si lahko ustvari svojo identiteto in kjer lahko postaja samostojen.
• Kako rečemo ‘NE’ NA NAČIN, da uporabimo besedo ‘JA’.
• Izkušnje, ki jih bo pridobil in rešil sam, brez našega nadzora, njegovim letom primerno.

Kaj potrebujemo starši?
• Občutek varnosti.
• Zaupanje do otroka.
• Lažje nam je, če vemo, kako naš otrok razmišlja.
• Vero, da lahko stisko rešimo bolje, kot je rešena v knjigi ali na internetu.
• Vero, da mora malček čutiti našo prisotnost pri vzgoji.
• Veliko ustvarjalnosti – kako kazen nadomestiti s posledico.
• Prepričanje, da je napaka priložnost za učenje in ne konec sveta!

Kaj je varen odziv?

Starši se na otrokova vedenja odzivamo na vsaj tri različne načine:

  1. Otrokovo izkušnjo pospremimo z občutkom, da je sprejet tak kot je. Če je izkušnja dobra, mu z našim odzivom pustimo vrednost njegovega dosežka, skozi katero gradi samozavest. Če je izkušnja neprijetna, mu enako pustimo, da okusi posledice svojega dejanja in mu pomagamo, da pride skozi to. S. Ne popravljamo mi njegovih napak. Dobi sporočilo iz napak se učim in zmorem jih popraviti.
  2. Otrokovo izkušnjo ignoriramo. S tem mu dajemo občutek, da nam ni mar zanj in da nam je vseeno kako se počuti. Otrok razvije vedenje prestrašene osebe, ki ves čas vsiljivo išče pozornost, ne upošteva pravil, ne posluša, je ‘hiperaktiven’.
  3. Smo vsiljivi starši. Nočemo, da otrok sploh dobi izkušnjo, ga ščitimo  in pretirano varujemo, mu preprečujemo izkušnjo napake. Otrok razvije vedenje: pomanjkanje samozavesti, strah, nesigurnost, nesamostojnost.

Kaj nam bo dala Aktivna  delavnica?

• Veliko je predavanj in literature na to temo. Včasih kaj preberemo in potem dobimo občutek, da zdaj bo pa vse drugače. Vendar nam že takoj pri prvi možnosti spodleti. Česar boste na delavnici dobili več, je doživeta izkušnja in izkušnje drugih staršev.
• Na delavnici boste dobili znanje iz konkretnih veščin, konkretne prijeme in konkretne veščine za varen stik in komunikacijo z vašim otrokom. Delavnica bo prebudila vašo ustvarjalnost v smeri iskanja rešitev, ki so učinkovite in funkcionalne v vaši družini.
• Ves čas bo naravnan k temu, da vsak sam, s pomočjo strokovne podpore, naredi edinstven recept samo za svojo družino. ‘Sestavine’ pa boste dobili na delavnici.

  • Na delavnici se boste naučili predvsem, kako otroku ponuditi varen odziv tudi v situacijah, ki so težke in jih težko obvladujemo in kaj narediti namesto tega, da otroku naložimo nesmiselno kazen.

Komu je delavnica namenjena?

• Vsem staršem, ki želijo otroke vzgajati ‘iz sebe’ in zato želijo razumeti sebe in svoje reakcije.
• Vsem staršem, ki se želijo pripraviti na starševstvo.
• Vsem staršem, ki razumejo, da ključna beseda pri vzgoji ni travma ampak VARNOST.
• Če prideta partnerja skupaj, bosta od delavnice iztržila največ, saj bosta lahko spremembe doživljala skozi lastno, individualno izkušnjo in se o tem pogovarjala.
• V primeru, da eden od partnerjev ne želi priti, je vseeno dobro, če pride en sam. En sam lahko naredi ‘čudeže’, saj se spremembi vedno prilagodi cel sistem.
• Starši, ki sami vzgajajo otroke.

Trening je namenjen staršem otrok vseh starosti. Nikoli ni prepozno reagirati, je pa vedno težje. Zato ne izgubljajte pomembnega časa!

Kako in kje poteka?

Trening traja 4 ure, dan na razpisan datum od 17h do 21h .
Srečanja potekajo v Ljubljani ali v Kamniku. Natančno lokacijo določimo pred izvedbo delavnice. Datumi izvedbe delavnic so objavljeni v rubriki novice.

Cena treninga je 60€.

Prijava

Prijavite se preko spletne prijavnice, pri možnostih izberete trening na katerega se želite prijaviti. Od nas boste dobili potrdilo, da je prijava uspešno prejeta. V kolikor možnosti, da se prijavite preko spleta nimate, se lahko prijavite na GSM 041 811 999 ali 041 265 332. Ali preko e-maila: info@vezal.si .
SPLETNA PRIJAVNICA

Kaj so pridobili udeleženci?

Mnenja in vtisi udeležencev

Start typing and press Enter to search

Z nadaljevanjem uporabe spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov, ki bodo vašo uporabniško izkušnjo naredili slajšo. Več informacij

Na strani uporabljamo piškotke, da vam lepše prikažemo vsebino in merimo obiskanost. Če boste uporabljali stran brez spremembe nastavitev piškotkov se strinjate z njihovo uporabo.

Zapri