Nihče nam ni povedal, kako vzgajati najstnika,

vedno so samo grozili.

 

Stojim v vrsti v trgovini. Pred sabo opazujem mamico ki ima dva najstnika. Sina in hčerko. Sin tlači roke globoko v žep in ima zelo nagrmoden izraz na obrazu. Hči s prekrižanimi rokami na trebuhu strmo gleda in molči.

Mlada mamica sem.

Opazujem, kako se mama trudi, da bi vzpostavila minimalno komunikacijo, vendar brez uspeha. Dobiva zelo kratke, na trenutke zadirčne odgovore.

“Meni se to ne bo zgodilo, mi imamo lepe odnose, moji otroci se ne bodo tako obnašali.” so stavki, ki se mi podijo po mislih.

Zavrtim čas za nekaj let. Stojim v vrsti v trgovini. Sem mamica štirih najstnikov. Utrujena.

Opazujem svoja otroka, ki sta z mano, oba v tišini, z rokami v žepu, nerazpoložena.

Molčim. Nočem dobiti neprijaznega odgovora.

Tudi meni se je zgodilo.

Ko sem bila mlada mamica, so mi govorili samo neke neumnosti o malih otrocih in malih problemih (skrbeh), velikih otrocih velikih problemih (skrbeh).

Ta stavek se mi je zdel čuden, nezrel in ves čas sem se spraševala, zakaj nam starejši kar naprej grozijo:

“Počakaj, da bo najstnik!”

“Počakaj, da boš stara!”

Danes je drugače, lahko dobite znanja in podporo, kjer se boste naučili veliko o sebi, o razvojnih potrebah najstnika in o tem, kako se odzivati na najstnikova vedenja in čustva.

Vabim vas na tridnevno brezplačno delavnico NAJSTNIKI IN STARŠI, KAKO preŽIVETI SKUPAJ

Lepo sva potovala skozi čas, z Albertom sva se soočala s krizami v najinem odnosu in vse to se je zrcalilo tudi na otrocih. Seveda dinamika ni bila povezana samo z najinim odnosom, oni so odraščali, njihove potrebe so se spreminjale, njihov čustveni svet je bil rolercoster, možgani gredo v tem obdobju skozi veliko transformacijo… Potem pa še eksperimentiranje, jaz sem temu takrat rekla Piz****je, ki so jih morali narediti, poskusiti, doživeti… da so dozorevali skozi izkušnje.

Nama se je občasno mešalo vsakemu na svoj način, včasih sva uspela ujeti tisto, kar bi jaz rekla, da je povezovalno, velikokrat ne.

A veste, kaj od vsega me je najbolj jezilo???

Da mi tega ni nihče povedal. Da nam naši predniki niso povedali, kaj je najstništvo, kako svojemu otroku pomagati skozi to obdobje.

Samo grozili so: “Boš že videla!!!”

Danes dvigam sredinca, vsem tem stavkom, vsem prepričanjem, kako mora biti, vsem je***** definicijam, kaj je priden otrok, vsemu sramu, ki ga starši nalagamo sebi in otroku, v imenu ljudstva in naših prednikov.

Danes vem, kaj se dogaja z najstniki in vem, kam to pristane pri starših.

Vem, ker sva z Albertom ves čas gledala in raziskovala, kaj se dogaja. Učila sva se, ni naju bilo strah stopiti v temo, nisva se bala, ko so naju otroci odrinili stran. Nisva se več bala napak, ker sva vedela, da naju bodo samo te peljale naprej. Drugega nisva imela.

Imela sva drug drugega, odzive otrok in izkušnje.

Vedela sva, da naju otroci rabijo, vedela sva, da sva zaželena in učila sva se, kako ohranjati bližino in stik, kako se prav odzivati. Učila sva se, kako MIDVA oz JAZ in ON, vsak na svoj način ustvarjava dinamiko v naših odnosih.

V stiku sem z zavedanjem o potrebah najstnikov, da potrebujejo varen pristan, da potrebujejo izkušnje, ki se rojevajo iz napak, da potrebujejo sami doživeti, sami narediti, da potrebujejo prijatelje, ki so na videz bolj pomembni od nas staršev, vendar samo na videz in da potrebujejo stabilne, odrasle starše, ki se znajo odzivati in ki se zavedajo svojih občutkov in svojega deleža.

Starše, ki se znamo pogovarjati tudi o groznih temah, kot so spolnost, droge, odnos do telesa, elektronske naprave, izdaje …

Odrasli starši, ki ne vidijo, da bau bau skoči iz vsakega najtniškega stavka.

Tega nam niso povedali.

“Samo počakaj, da mine.” so rekli.

Jaz pa vas prosim eno malo stvar.

Ne čakajte, da mine. Ostanite v zavedanju svoje starševske vloge in nikoli ne obupajte.

Naši starši niso imeli ne znanja ne priložnosti. Mi imamo oboje. Ni nam treba čakati, gledati stran in slepo upati.

To je razlog, da vas 8. 9. in 10. februarja vabim na BREZPLAČNO DELAVNICO:

NAJSTNIKI IN STARŠI, KAKO preŽIVETI SKUPAJ.

To bo top delavnica, kjer boste dobili znanje, tisto pravo znanje iz življenja.

Prijave so obvezne.

Prijavite se na tej povezavi: https://vezal.si/najstniki-in-starsi-kako-ziveti-skupaj/

PS

Pravzaprav nimate razloga, da se ne bi prijavili. Delavnica je brezplačna, preko spleta in če ob uri, ko bo potekala nimate časa, bodo posnetki na voljo za ogled skoraj en teden.

Potrebujete za to delavnico probleme?

Ne delavnica je namenjena vsem staršem najstnikov, tistim, ki iščejo pomoč in tistim, ki se želijo učiti.

Objavo lahko enostavno delite s prijatelji z enim klikom: