Ko Nedasemi združi moči z Nebom, Vseenomije in potem se pojavi še Nihče

Stojim na pragu hiše, ki jo s ponosom spreminjam v dom, srkam jutranjo kavo in opazujem, kako se moji otroci, igrajo na vrtu. Vsi trije so šolarji, najstarejši že z eno nogo vstopa v najstništvo, mlajši pa osvaja prva znanja in je še ponosen, ko presega samega sebe.

Nenadoma zaslišim vesele klice. “Poglej, kdo je prišel!” vzklikne najmlajši, ko se k njemu pridružijo tri nove postave. “To so NEbom, Vseenomije in Nihče,” me obvesti s širokim nasmehom na obrazu.

Vem, da je to začetek nečesa novega, nečesa, kar bo zagotovo preizkusilo mojo potrpežljivost. 

NEbom, Vseenomije in Nihče so kot trije mušketirji sodobnega otroštva, ki s svojo prisotnostjo prinašajo kaos in izzivajo starševsko avtoriteto.

Zdi se, da imajo en sam cilj – spraviti nas, starše, ob živce. Sprva opazujem, kako NEbom zavzeto odklanja vsako prošnjo za pomoč pri hišnih opravilih. “NE bom pospravil svojih igrač,” pravi z odločnostjo, ki preseneti celo starše, ki so bili do sedaj stabilni v svoji vlogi.

Vseeno mi je, s svojo brezbrižnostjo, dodaja gorivo na ogenj, ko mu predlagam, da bi morda lahko pomagal mami, pri pripravi mize za večerjo, da bomo prej jedli. “Vseeno mi je, če sploh ne jemo,” odvrne ravnodušno. Jaz pa globoko diham in komaj še kontroliram, da ne izbruhnem.

In potem je tu še Nihče – mojster izmikanja odgovornosti. “Kdo je pustil nogavice na tleh?” vprašam, a odgovor je vedno isti: “Nihče.” Nihče ni kriv, nihče ne ve, nihče ni videl. Nihče je kot duh, ki se spretno izogne in skrije nekam v omaro, klet, pod posteljo…

V tej zmešnjavi čustev in kaosa se znajdem v poplnem občutku nemoči.

Kako naj se odzovem na to provokativno trojico, ki preizkuša moje meje vzdržljivosti in stabilnosti?

Potrebujem način, kako obvladati jezo, ker največkrat začnem vpiti na otroka in šele kasneje se zavem, da ne vpijem na te nepridiprave ampak na moje otroke. Zagledam tiste okrogle oči, ki me nebogljeno gledajo in takoj vem, da ne bi smela vpiti, jim groziti in govoriti stvari, za katere mi je vedno kasneje žal.

Kako naj ohranim mirnost? Vsakič znova, ko vpijem si rečem: To je bilo zadnjič.

Kje je moj  smisel za humor? Zakaj ne znam obrniti na bolj sproščeno vzdušje in se na ta način rešiti teh falotov?

So tile faloti tudi člani v vaši družini in imate otroke stare od 7 do 10 let? Potem se nama pridružite na BREZPLAČNI štiritedenski delavnici Veščine za starše pred-najtnikov. 

Delavnica se začne 8. marca 2024 ob 18h in bo potekala vsak petek do 29. marca 2024.

Prijave so obvezne, zato kliknite sa spodnji gumb, kjer vas čaka več informacij in prijavnica.

Prijavite se, ker v daljavi se že bliža Nedasemi.

On je zares nepridiprav. Njegova edina želja ležati na kavču, zatopljen v svoj telefon, brez kančka želje po sodelovanju ali pomoči.

On je pravi mojster v rušenju starševske stabilnosti in prinaša v družine veliko pregovarjanja, vpitja, groženj in nemoči.

Ste starši, ki vam je mar, ne želite, da otroci prevzemajo vlogo odraslega v družini?

Hkrati pa potrebujete več miru in sproščenega vzdušja.

Potem je ta delavnica ustvarjena točno za vas. Prijavite se!

Objavo lahko enostavno delite s prijatelji z enim klikom: