KAKO LAHKO USTAVIMO IZBRUHE JEZE V PARTNERSKEM ODNOSU?

Jeza, ki preplavlja vzdušje v partnerskih odnosih, je najbolj uničujoči dejavnik povezanega in delujočega partnerstva.

Jeza je sila, ki obvladuje naša vedenja, z jezo si pomagamo, kadar se počutimo nemočne. Na drugi strani pa imamo izkušnje z doživljanjem jeze s strani ljudi, ki so bili močnejši od nas. To so neprijetne in zelo boleče izkušnje.

Jeza je izhodišče vsakega konflikta v partnerstvu.

Partnerski odnos je naše najbolj pomembno okolje za doživljanje duševne dobrobiti. Partnerja izberemo v prepričanju in s podobami večne sreče in povezanosti, izberemo osebo, s ki nam je najpomembnejša in najbolj vredna.

Nato pa se začenjajo dogajati zatiki. Imava različne poglede na nekatere pomembne teme. Imava različne navade. Imava različno logiko, kako kaj narediti. Prihajava iz različnih družin. Nujno prihaja do zapletov, konfliktov in do vprašanja, kako se bova s tem spoprijela.

Na tej točki se začenja in konča uspešen in delujoč partnerski donos. Na tej točki se gradi ali uničuje občutek sreče in zadovoljstva s partnerjem. Na tej točki se prelamlja naš osebni smisel in notranji mir.

  • Vsi poznamo občutke, kako je brezupno, ker smo vpili drug na drugega.
  • Vsi poznamo občutke obupa, ko nas drugi ne sliši in ne razume, pa že sto krat smo ponovili eno in isto.
  • Vsi poznamo občutke jeze, ko nas drugi napačno razume in nam podtika nekaj, kar sploh nismo mislili niti rekli.
  • Vsi poznamo občutek popolnega obupa, ko drugi ne vidi naših čustev in občutkov, ali pa še huje, ko pravi, da niso resnični in nam jih ne dovoli.

Neskončno je primerov, v katerih se zataknemo in začnemo z besedami vstopati v zaplet, ki vedno na stežaj odpre vrata jezi. Ob vseh naštetih zatikih je jeza najbolj samoumevni spremljevalec. Jeza samo še podžge in pospeši zastavljene silnice na dveh različnih straneh, pri dveh različnih osebnostih. Vse se splete v čudovito mešanico za eksplozijo in izbruh jeze, besa, nekontroliranih bede, tudi dejanj, za kar nam je zelo hitro žal. Ampak to je nekaj, kar nas posesa kot vrtinec in nas melje v smeri čustvenih poškodb v odnosu.

Kako ustaviti škodljivo delovanje jeze?

Navadno je tako, da se zgodi partnerski prepir, ki ga za nazaj opisujemo kot nevihto. In nekako se tudi nevihta konča, vihar se poleže, nekako se spravimo k sebi, pospravljamo škodo. In obžalujemo, da je moralo iti tako daleč. Do naslednjega izbruha.

Tako lahko živimo leta. Vedno ena in ista pesem. Vedno enak ples. Vedno enak način. Menjajo se samo teme, ki z leti postanejo nepomembne. Ostanejo pa rane in bolečine. Ostaja občutek, da se odtujujemo. Ostaja občutek, da nismo več enaki ljudje. Ostaja občutek, da v takem odnosu morda nima več smisla ostati.

Namesto, da bi odstranili jezo iz odnosa, dopuščamo, da jeza uničuje nas, naš odnos in naše zdravje.

In ravno zaradi vsega opisanega je skrajni čas, da ODVLADUJEVA jezo . Ker je v naših družinah preveč jeze in tudi čustvenih bolečin zaradi nje, preveč je nasilja, preveč je zlomljenih src, preveč je trpljenja, ki ga ne bi bilo treba, ker je med nami preveč ločitev, ker je preveč sovraštva in nestrpnosti, ker je preveč nezadovoljstva, preveč izgorelosti, preveč depresivnosti, preveč brezupa in vseh drugih tegob, ki se navezujejo na eno in temeljno bistvo: jeza je najbolj invazivni uničevalec naših medsebojnih odnosov.

Z obvladovanjem jeze do miru v partnerskem odnosu

OBVLADUJEVA jezo je program , s katerim vam v 11 korakih prihajava naproti.

Prihajava najprej z osebno izkušnjo in iz lastnih prestanih bolečin v preteklosti. Zato je, kar govoriva in predstavljava doživeto, pristno, resnično in iskreno.

Prihajava pa tudi z novico dobrega upanja. S konkretnimi koraki, ki jih lahko osvojite in dosežete, da jeza več ne bo obvladovala vašega partnerskega odnosa, ampak boste sami in skupaj s partnerjem premagali uničevalne učinke jeze.

Že, če boste obvladali samo prvi korak in boste uspeli izstopiti iz načina, da s prstom kažete na partnerja, na partnerjeve napake, na partnerjeve šibke točke, boste opravili bistveno spremembo. Uničujočo moč, ki jo ima jeza , lahko obrnemo k sebi in jo preoblikujemo v notranjo moč zavedanja.Preberite si članek o obvladovanju jeze pri sebi.

V programu OBVLADUJEVA vam pokaževa, kako lahko to naredite. Pokazala vam bova, kako se zavedamo uničevalnih posledic naših vedenj iz jeze. To je zavedanje, ki je podobno zavedanju, da s svojim ravnanjem lahko onesnažujemo naravo. S tem ne škodujemo samo naravi, posledično škodujemo tudi sebi in svojemu zdravju.

Kakor ste se naučili že v tečaju o obvladovanju jeze pri sebi, boste podobne veščine uporabili tudi v tečaju OBVLADUJEVA .

Spoznali boste, kako ustaviti rušilno divjanje jeze.

Naučili se boste spremeniti pogled in pogledati na zaplet iz drugega zornega kota.

Objavo lahko enostavno delite s prijatelji z enim klikom: